Dincolo de Zid – neCUVINTE

Irina Chiriac, atenta ca de obicei la proiectele noastre. Multumim!
Dincolo de Zid-Trupa Necuvinte

      dincolo-de-zid-trupa-necuvinte

EGIPT

Salamu Alaykum! sau Pacea fie cu tine! Grea e limba țării mele! Poate ați auzit deja că, în unele țări, se citește de la dreapta la stânga. E și cazul meu, dar locuitorii mei s-au obișnuit și nu li se pare deloc ciudat. Sunt o țară foarte, foarte călduroasă, cu deșerturi despre care am multe de povestit. Mi-ați ghicit numele? Începe cu litera E.

Ați auzit vreodată de faraoni? Ei bine, vechii regi egipteni purtau acest nume, se machiau la fel de mult ca femeile crezând că zeii îi vor proteja și purtau întotdeauna coroană pe cap pentru a nu-și lăsa părul la vedere. Călătoria aceasta spre nordul Africii o să te uimească, așa că pregătește-te să spui OAAAU de multe ori în timp ce vei citi povestea mea.

Fluviul Nil este primul fluviu ca lungime din lume, iar faptul că el trece prin Egipt a influențat istoria țării mele de-a lungul anilor. Dacă nu ar fi fost marele Nil și câmpia roditoare din valea lui, aș fi fost o țară uscată și deșertică în care foarte puțini oameni ar fi putut trăi.

 

Și să nu uităm de Cleopatra, una dintre cele mai celebre femei conducător din lume, frumoasa care a cucerit inimile generalilor romani Iulius Cezar și Marc Antoniu.

Dacă tot vorbim de femei celebre, vă amintesc și de regina Nefertiti care, alături de soțul ei, Akhenaton, a revolutionat Egiptul în sensul că au renunțat la vechile forme de guvernământ și au venerat un singur zeu, Aton, discul solar. Sculptura cu bustul său din calcar este celebră în lume și se află acum la Berlin.

Nu știu ce animale sunt în țara voastră, dar la mine trăiesc mulți crocodili, cobre și hiene. Așa e și la voi? Aaa, și să nu uit de scarabei, animale pe care vechii egipteni le considerau sacre. Ei asociau insecta cu apariția Soarelui pentru că scarabeii împing mingiuțe de bălegar rotunde ca Soarele.

Și steagul meu e special! Sunt mândră de emblema cu vulturul lui Saladin care se află în mijlocul benzii albe, una dintre cele trei benzi orizontale: roșu, alb, negru. Ca și în alte cazuri, roșu simbolizează lupta pentru libertate, albul reprezintă pacea, iar negru perioada în care poporul egiptean s-a aflat sub ocupație britanică. Vulturul auriu simbolizează puterea și curajul oamenilor mei.

Hai să trecem acum la câteva lucruri mai… delicioase. Mango proaspăt vara, curmale, Koshari (linte cu orez și macaroane), vinetele Baba Ganoush, prăjitura din griș cu migdale Basbousa, clătite egiptene… toate sunt mâncăruri delicioase pe care le poți încerca dacă ajungi în Egipt. Le poți cumpăra cu lira egipteană, moneda mea.

 

 

 

LOCURI DE VIZITAT

Străbătut de cel mai lung fluviu din lume, cu o istorie fascinantă, Cairo, capitala Egiptului, este un oraș special, viu, aglomerat și gălăgios. Începe vizita la Muzeul Egiptean și vezi colecția de obiecte din epoca faraonilor, cu o vechime de peste 5000 de ani. Una dintre cele mai atractive încăperi este cea a regelui Tutankhamun, care a murit la vârsta de doar 19 ani, dar merită să descoperi și camerele mumiilor, statuile, monedele și papirusurile impresionante. Dacă îți place să mergi la cumpărături, intră în bazarul Khan el-Khalili unde poți negocia prețul oricărui suvenir sau obiect, apoi intră și în moscheea albastră Muhammad Ali de pe înaltul deal al citadelei. Desigur, nu poți rata piramidele, dar îți povestesc despre ele i-me-diat!

 

 

 

 

 

De-a lungul Nilului sunt aproximativ 70 de piramide. Complexul de piramide din Giza a fost și este un punct de atracție pentru oamenii din întreaga lume. Piramidele sunt singurele minuni ale lumii antice care mai poti fi descoperite și astăzi, așa că nu le poți rata. Pe platoul Giza se află trei piramide impresionante ce adăpostesc trupurile mumificate ale lui Keops, Kefren și Mykerinos, păzite de Sfinx.

 

 

 

 

Primul simbol al Egiptului este Sfinxul, o construcție măreață cu cap de om și corp de leu care se află în fața Piramidei lui Keops. Nu se știe exact cine a construit marele Sfinx, dar unii cercetători spun că pare să păzească mormântul faraonului Khafra, în timp ce alții cred că este o parte a unei hărți astronomice. Piramida lui Keops sau Marea Piramidă este construită din blocuri de piatră ce cântăresc aproximativ 6,5 milioane de tone. Ca și restul piramidelor, și aceasta a fost construită cu scopul de a fi mormânt și are 3 camere: Camera Regelui, Camera Reginei si Marea Galerie. Camera Regelui este fix în mijlocul piramidei și conține un sarcofag roșu din granit. Fiecare fațadă a piramidei este orientată cu precizie spre câte un punct cardinal: Nord, Est, Vest, Sud, iar piramida e așezată exact pe paralela de 30 de grade, cea care separă în mod egal uscatul de ape. Uimitor la cât de multe lucruri s-au gândit egiptenii, nu? Piramida lui Kefren este construită din blocuri de calcar și adăpostește o singură cameră funerară, iar Piramida lui Mykerinos sau Menkaura, cea mai mică dintre ele, este acoperită cu granit roz.

Valea Regilor este un loc izolat și arid, cu temperaturi de până la 48 grade Celsius vara, în care faraonii au decis să fie înmormântați pentru ca locurile lor de veci să nu fie prădate de hoți. Aici se află celebrul mormânt al lui Tutankamon, care a murit în jurul anului 1346 î.Hr. Colecția de antichități egiptene și minunatele bogății găsite în acest mormânt sunt neprețuite: statuete de aur şi abanos, jucării din copilăria faraonului, o flotă de nave în miniatură pentru a-l ajuta să treacă cu bine pe cealaltă lume, tronul din aur, sticluţe de parfum, bijuterii. Masca faraonului este și ea impresionată, realizată din aur, decorată cu pietre semi-prețioase și grea de aproape 10kg. Cobra și vulturul de pe mască simbolizează faptul că faraonul conducea Egiptul de Sus și Egiptul de Jos, iar pe ea este scrisă o vrajă protectoare din Cartea Morților, o concepție specific egipteană despre Viața de Apoi (imnuri, vrăji, instrucțiuni despre cum să treci în viața de apoi).

FUN FACTS

În Egiptul Antic atât femeile, cât și bărbații, se machiau. Considerau că machiajul le dădea puteri magice și preferau să își coloreze fața cu verde și negru.

În anul 2011, o familie din Egipt și-a numit fata Facebook.

Muștele erau o mare problemă în Egipt, așa că unii faraoni angajau special sclavi care să îi scape de muște. Dacă era nevoie, sclavii se ungeau cu miere pentru ca insectele să se lipească de ei, nu de stăpânul lor.

Egiptenii își iubeau foarte mult animalele de casă, în special pisicile, așa că își rădeau adesea sprâncenele în semn de tristețe atunci când le murea o pisică. Ba mai mult, dacă cineva omora o pisică, pedeapsa pe care o primea era dură.

Se spune că egiptenii își fabricau rujul din insecte zdrobite. De exemplu, culoarea roșie era realizată din coșenilă. Uitați-vă bine pe etichetele cosmeticelor, pentru că e posibil să fiți uimiți chiar și în zilele noastre!

ȘTIAȚI CĂ?

Nu cămilele sunt cele mai folosite animale atunci când vine vorba de cărat pachete în Egipt? În perioada antică măgarii erau mai des folosiți, la fel ca și bărcile cu care se naviga pe Nil. Dacă astăzi vrei să urci pe o cămilă trebuie să știi că te costă destul de mult, dar e o experiență pe cinste.

Istoricii cred că egiptenii foloseaua pasta de dinți de acum 7000 de ani, chiar dinainte să se inventeze periuța de dinți!

Egiptenii credeau că după moarte omul călătorește într-o altă lume, așa că au inventat mumificarea pentru ca omul să aibă acces la corpul lui în noua lume. Din păcate, numai oamenii bogați puteau fi mumificați pentru că acest proces era foarte scump și dura aproape 2 luni.

Numele cântăreței Dalida este legat de Egipt, deși ea s-a născut într-o familie de imigranți italieni din Cairo. 90 de milioane de discuri vândute e ceva, nu-i așa? Și pe actorul Omar Sharif poate veți avea ocazia să îl vedeți în producții precum Lawrence al Arabiei sau Doctor Jivago.

Biblioteca din Alexandria a fost cea mai cunoscută bibliotecă a Antichității. Se pare că unele dintre sutele de mii de manuscrise ascundeau secrete ale Egiptului și de aceea biblioteca a fost distrusă. Cum? În timpul domniei lui Iulius Cezar a avut loc un incendiu devastator care a șters de pe fața pământului opere valoroase, pergamente și manuscrise. Deși nu se știe exact ce s-a întâmplat, cert e ca o mare parte dintre scrieri au dispărut. Se mai spune că toți marinarii care ajungeau în port erau nevoiți să ofere cărțile de pe corabia lor spre multiplicare și fiecare copie era apoi păstrată în această măreață bibliotecă.

Farul din Alexandria, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice și cel mai mare far construit vreodată (124m), a ghidat vapoarele către port aproape 1700 de ani. Se spune că avea sute de ferestre, iar în vârf o oglindă de semnalizare care folosea lumina soarelui.

Nu în ultimul rând, vă mai spun că fotbalul este sportul preferat al egiptenilor. Cum credeți că se numește echipa națională? Desigur… Faraonii. Pe lângă fotbal, egiptenii mai joacă tenis și squash.

POVEȘTI

Ce zici de două povești din vremea vechilor faraoni?

Hai cu noi pe Insula șarpelui proroc (audio/LMG), apoi ascultă povestea Prințului blestemat.

Fii atent la indicii pentru quiz-ul care urmează!

ART&CRAFT

În Egiptul Antic se scria cu hieroglife. Desenează o piramidă și alege câteva simboluri care îți plac pe care le poți ilustra pe ea: vulturul egiptean, trestia, bufniță, picior, val, coș cu mâner, cobră etc. Iată câteva simboluri care să te inspire, iar pentru piramidă ai nevoie doar de o coală pe care o poți tăia în formă de triunghi, așa ca în imaginea de mai jos.

 

Ești gata să răspunzi la întrebări?

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Povești în jurul lumii este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.

GERMANIA

Bună, vecine! Sau mai bine zis, Hallo! Am zis vecine cu gândul că suntem localizați în Europa, dar și pentru că numele meu se pare că provine dintr-un termen galic care însemna vecin.

Dacă nu mă crezi, îți mai zic că am cele mai multe granițe cu țările europene și sunt și ţara cea mai populată de pe bătrânul continent.

Mă cheamă Germania și am fost foarte implicată în războaiele despre care vei învăța în lecțiile de istorie de la școală. M-aș bucura să știi că ești oricând binevenit la mine acasă pentru că am o mulțime de locuri frumoase pe unde te poți plimba, tradiții impresionante, grădini zoologice și voie-bună. 

Stop, stop! Fă o mică pauză și aruncă o privire în biblioteca ta. E imposibil să nu găsești o carte scrisă de Johann Wolfgang von Goethe,Thomas Mann, Friedrich von Schiller, Frații Grimm sau Hermann Hesse. Am avut dreptate? Toți creștem cu poveștile acestor mari scriitori. Ba mai mult, unul dintre semenii mei, Johannes Gutenberg e omul care a inventat presa de tipar cu ajutorul căreia au luat naștere mai apoi o mulțime de cărți.

 


 

 

Când vorbim despre germani celebri, care este primul nume care ne vine în minte? Albert Einstein, marele om de știință; Adolf Hitler, cel mai notoriu dictator; sau filosoful și socialistul, Karl Marx?

Contribuțiile germanilor la evoluțiile tehnologice, literare, politice și spirituale ale lumii au fost atât de semnificative! Germania are unii dintre cei mai cunoscuți compozitori din lume: Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn, Johannes Brahms, Robert Schumann și Richard Wagner.

Numărul de filosofi germani este la fel de impresionant și îi include pe Kant, Nietzsche, Hegel și Schopenhauer.

 

 

 

Germanii sunt super inventatori! Mai mult de 100 de nemți au primit până acum premiul Nobel! Motociclete, automobile, becuri, ceasuri de buzunar plus câte și mai câte! Numele Ferdinand Porsche îți sună familiar, nu?

De fiecare dată când auzi de aspirină să știi că ea a fost inventată de chimistul german Felix Hoffman, în anul 1900.

Și acordeonul a fost inventat de un german, ceea ce face ca o mare parte din muzica acestei țări să aibă în componență acordurile acestui instrument.

Hans Riegel a inventat ceva ce sigur vă face unele zile mai bune: ursuleții gumați Haribo.

Se crede că și tradiția bradului împodobit de Crăciun vine tot din Germania. La început pomii erau ornați cu nuci, mere și dulciuri.

În 1817, baronul Karl von Drais a inventat bicicleta cu două roți, realizată din lemn, fără pedale.

Nu în ultimul rând, în anul 1873, Levi Strauss și Jacob Davis au patentat jeans (blugii) albaștri, inițial realizați pentru cowboys.

Negru, roșu, galben (auriu) sunt culorile steagului meu, toate așezate pe orizontală, și simbolizează libertatea, unitatea țării și a oamenilor care trăiesc aici. Şeful statului este preşedintele republicii, iar la conducerea guvernului se află cancelarul. Angela Merkel este prima femeie cancelar din istoria țării.

Nu în ultimul rând, dacă ajungi în Germania cu gândul că aici vei gusta gogoși berliner cu gem, covrigi bavarezi, cârnatul currywrust cu sauerkraut (varză murată) ai toate șansele să nu fii dezamăgit. Trebuie doar să ai cu tine moneda actuală, adică Euro, și dorința îți va fi îndeplinită. Hai acum la drum că mai am multe de povestit!

LOCURI DE VIZITAT

Berlin e capitala mea și nu se aseamănă cu niciun alt oraş din Germania. E colorat şi tineresc, pulsează de energie şi creativitate. Ai o mulțime de locuri pe care le poți vizita aici. De exemplu, te poți opri la Zidul Berlinului, Poarta Brandenburg, Palatul Republicii, Muzeul Pergamon sau Palatul Charlottenburg. Zidul Berlinului, simbol al Războiului Rece, este greu de ratat și îți recomand să îl vezi după ce ai învățat la istorie despre comunism și democrație. Poarta Brandenburg este un reper al Germaniei pe care îl poți vedea chiar în centrul orașului și simbolizează pacea. Carul tras de cei patru cai, condus de zeița Victoria, e simbolul triumfului în urma perioadelor tumultoase prin care Europa a trecut de-a lungul timpului.

Castelul Neuschwanstein. Aventurează-te în inima munţilor bavarezi şi vezi cu ochii tăi cea mai renumită atracţie turistică din Germania şi unul dintre cele mai frumoase castele din lume – Neuschwanstein. Construit de regele Ludwig al II-lea al Bavariei în perioada anilor 1869 – 1886, acest loc superb este vizitat de peste 13 milioane de oameni pe an. I se mai spune Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită, Castelul regelui nebun, Palatul regelui de basm. El e așezat în Alpii Bavariei, construit pe un deal înalt, printre munți impresionanți. Sute de maeștrii sculptori au lucrat ani întregi pentru a decora acest loc special și, mai ales, pentru Sala Tronului, Sala Cântăreților, biroul și chiar o cameră secretă unde planifica regele să stea când voia să se izoleze de întreaga lume. Germania are 150 de castele!

Rinul, simbolul peisajului romantic german și unul dintre marile fluvii ale Europei, ademeneşte vizitatorii cu numeroasele sale castele şi cu atracţii istorice speciale. Într-o croazieră de mai multe zile poţi admira fiecare oraş istoric aflat de-a lungul râului, iar dacă treci graniţa în Elveţia poţi vedea Rine Falls, cea mai mare cascadă din Europa. De-a lungul Rinului au fost construite 40 de castele și fortărețe cum ar fi Castelul Drachenburg, Stolzenfels, Burg Rheinfels și multe altele. La Stânca Loreley este cea mai îngustă și mai adâncă porțiune din partea navigabilă a fluviului, iar legenda spune că zâna Loreley ademenea prin frumusețea și cântecul ei marinarii care treceau pe acolo.

Catedrala din Köln rămâne locul favorit al germanilor, fiind una dintre cele mai importante biserici de pelerinaj din Europa. Lucrările de construcție au durat în jur de 600 de ani, dar a meritat așteptarea pentru că ea este cea mai mare catedrală gotică din Europa de Nord. Sculpturile și ornamentele cu frunze aurite, turnurile de zeci de metri înalțime dezvăluie măreția acestei construcții. Tot în Koln s-a inventat și apa de colonie! V-ați prins, nu? 

Hamburg este cel mai mare oraș-port din Germania și, așa cum poate te aștepți, are o piață de pește impresionantă. Piața se deschide devreme, de la ora 5 dimineața, și se închide la 9:30. Tot aici se află și Muzeul Condimentelor care te îmbie cu aroma a zeci de condimente exotice și plante pe care poți să le atingi și să le guști. Iar dacă îți place soarele, dă o fugă și la Plaja Karo unde poți să bei un fresh de portocale și să te relaxezi. Cetățenii din Hamburg sunt cunoscuți ca Hamburgeri, dar celebrul fel de mâncare a apărut în secolul XII, când tătarii păstrau bucăți de carne de vită între șeile cailor. 

ȘTIAȚI CĂ ? 

În Germania există un tren suspendat, simbol al orașului Wuppertal? Te poți plimba așadar la 12 m înălțime, pe un traseu de 30 minute. Nu te speria, el e bine suținut de piloni, deci ești în siguranță!

Grădina Zoologică din Berlin este una dintre cele mai mari din lume. Aici există peste 14.000 animale din 1400 specii diferite, dar numărul lor se mărește în fiecare an. Poți intra pe la Poarta Elefanților, aflată chiar lângă acvariu, sau pe la Poarta Leului, apoi te poți pierde printre cele mai frumoase animale din lume.

Pădurea Neagră este o zonă montană foarte apreciată în Germania. De aici izvorăște Dunărea care se varsă în Marea Neagră pe teritoriul României. Frumusețea acestui loc e legată de natură, râuri și văi cu soare care îți încântă privirea atât iarna, cât și vara.

FUN FACTS

Cel mai mare festival popular la care se bea multă bere se desfășoară la Munchen și se numește Oktoberfest. În ciuda numelui, el are loc la mijlocul lunii septembrie.

Naționala de Fotbal a Germaniei este numărul 1 în lume în acest moment. Voi știți vreun jucător de fotbal neamț?

Grădinița s-a inventat în Germania în 1837. În traducere înseamnă gradina copilului pentru că mintea copiilor trebuie hrănită precum o plantă.

POVEȘTI

Poveștile scrise de frații Grimm au încântat copilăria multor generații. Ei sunt cunoscuți pentru colecția de basme publicată în două volume care conține, printre altele, Albă ca zăpada, Cenușăreasa, Scufița roșie și Hansel și Gretel. Astăzi vă invităm să ascultați Croitorașul cel viteaz și Muzicanții din Bremen.

ART&CRAFT

Îmbrăcămintea tradițională din Germania include faimosul Lederhosen, o ținută purtată cândva de bărbații din mediul rural. Astăzi aceste haine mai sunt văzute la petrecăreții de la festivalurile de bere.Pantaloni până la genunchi cu bretele și o cămașă cu mânecă scurtă. Pentru femei, hainele tradiționale germane includ Dirndl, o rochie făcută din corset și fustă completă. Cămașa de dedesubt are mâneci scurte și bufante. La gât femeile mai poartă și inimioare facute din material textil sau turtă dulce (Lebkuchenherzen) pe care scriu tot felul de mesaje – Îmi place de tine, Ești drăguț etc.

Ce-ar fi să încercăm să facem și  noi un astfel de colier? Avem nevoie de o bucată de carton maro, o ață de prins la gât, nasturi, pietre și tot ce vă vine în minte! Suntem curioși: ce mesaj vei scrie pe colier?

Ești gata să răspunzi la întrebări?

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Povești în jurul lumii este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.

MEXIC

Hola! Sunt Mexic, țara cântăreților mariachi, a pălăriilor mari sombrero, asortate cu celebrele poncho din lână și a puternicei băuturi tequila! Mă găsiți pe hartă în America de Nord și am cei mai mulți vorbitori de spaniolă din lume!

 

 

 

Sunt o țară veselă, colorată, vizitată de milioane de turiști anual, în special pentru plajele superbe cu nisip alb și fin. Dar am și munți frumoși, chiar și vulcani, dintre care cel mai cunoscut și activ chiar, adică erupe lavă încinsă încă din timp în timp, se numește Popocatepetl sau El Popo. După o legendă aztecă, vulcanul a fost un soldat în slujba regelui, îndrăgostit de o prințesă care se sinucide, crezându-l căzut pe câmpul de luptă. Reîntors victorios, acesta așază corpul neînsuflețit al iubitei sale pe un munte și veghează lângă ea cu o făclie fumegândă.

Capitala mea și cel mai mare oraș din țară este Ciudad de Mexico, cu aproximativ 20 de milioane de locuitori. Am 31 de state, iar denumirea mea oficială este: Statele Unite Mexicane. Moneda națională este peso. Drapelul este tricolor – verde (speranță), alb (unitate) și roșu (sângele eroilor), având în mijloc stema cu un vultur auriu, un șarpe și un cactus. 

Civilizațiile antice mayașă și aztecă au existat aici acum mulți ani și au lăsat în urmă temple și piramide din piatră impresionante, arhitectură deosebită, dar și sisteme calendaristice, matematice și studii de astronomie.

Pe lângă asta, mexicanii au o puternică moștenire indiană, au fost conduși de spanioli vreme de trei secole și împart granița cu cea mai bogată țară a lumii, Statele Unite ale Americii.

Mâncărurile mexicane conțin fasole și porumb, ardei iute, roșii, carne și brânză! Încearcă și tu când ai ocazia tortilla, taco, burrito, chilli cu gust picant și alte bunătăți mexicane și savurează o ciocolată caldă!

Mexicanilor le plac luptele cu tauri, aduse aici de cuceritorii spanioli, rodeo-urile, dar și fotbalul și alte sporturi care îi fac să se manifeste zgomotos și să sărbătorească până în zori cu muzică și dansuri mexicane.

Muzica mexicană se cântă de obicei la chitară. Mariachi sunt formații care umbla dintr-un loc în altul și sunt compuse din 2 viori, 2 trompete, 2 chitări și un guitarrón, o chitara mai mare și mai grăsuță.

Familia este foarte importantă pentru mexicani, de aceea dau foarte des petreceri la care participă cu toții. Multe din satele lor sunt construite în jurul unei piețe.

Bărbații se îmbracă în pantaloni, cămașă și sandale (huraches), iar femeile în fuste și bluze viu colorate și frumos asortate. Mexicanii sunt foarte buni meșteșugari și artiști recunoscuți. 

 

Cu siguranță ați auzit de Frida Kahlo, pictoriță recunoscută în toată lumea prin autoportretele inconfundabile și vocea sa care a vorbit în numele femeilor mexicane și nu numai. Iubea accesoriile și stilul vestimentar îndrăzneț, ba chiar a impus în modă coronița cu flori multicolore, pe care astăzi foarte multe fete o poartă!

Diego Rivera, soțul Fridei Kahlo, este un alt artist al Mexicului, recunoscut pentru picturile sale murale de mari dimensiuni, care pot fi admirate în Mexic, dar și în SUA și alte țări unde a fost invitat să picteze. El este cel care  a influențat arta pictoriței Frida Kahlo. 

Dar de actorul Anthony Quinn ați auzit? Este primul mexican care a câștigat un Oscar. 

LOCURI DE VIZITAT

Ca mai toți turiștii care ajung în Mexic, și voi ar trebui să începeți cu capitala, orașul aflat la înălțimea de peste 2000 m, pe locul unui lac străvechi, extrem de aglomerat, cu parcuri interminabile, arta stradală, clădiri care au istoria locului zugrăvită pe ele, ruine aztece din piața centrală până la periferie, cu Catedrala Metropolitană și Palacio National unde a pictat Diego Rivera. Muzeul de Antropologie nu trebuie ratat în Ciudad de Mexico și Templul Mayor, locul încoronărilor în Imperiul Aztec. Și dacă tot sunteți în zonă, mergeți și la Grădinile Plutitoare, un loc cu canale pe care te plimbi cu barca, prin natura luxuriantă.Peninsula Yucatan, cea mai vizitată zonă a Mexicului, cunoscută pentru jungla tropicală, peșteri, plajele care îți taie răsuflarea și stațiunea Cancun, celebră pentru nisipul fin și apa Mării Caraibelor. Tot aici se află și un vechi oraş mayaş, Chichen Itza, unul dintre cele mai importante locuri istorice ale umanității, cu piramida Kukulkan sau Castelul, de 30 de metri înălțime. Ceea ce este atracţia principală a piramidei și adună de două ori pe an mii de vizitatori este coborârea simbolică a Şarpelui cu pene, un efect extraordinar de lumină, observat timp de zece minute în zilele de echinocţiu, 20 martie şi 21 septembrie, în jurul orei 3 p.m. Razele soarelui formează treptat, pe balustrada vestică a feţei dinspre nord, o succesiune de 7 triunghiuri de lumină, ce umplu treptat linia coborâtoare, asemenea corpului unui şarpe.
Canionul de Cupru, asa cum este cunoscut in Mexic, este format, practic, din 6 canioane. Numele provine de la nuanțele de verde ale stâncilor, șase râuri contribuind la sculptarea văilor uimitoare ale acestui canion din Chihuahua. Cel mai adânc punct al canionului de cupru ajunge până la aproape 2000 de metri. Este mai mare și mai adânc decât vărul său american, Marele Canion.

 

Teotihuacan, Orașul Zeilor, la 50 km de capitală este o structură antică uriașă, construită cu mare precizie, pe care locuitorii o consideră sacră și sub care sunt convinși că există Izvorul Sfânt al Sfinților. Orașul aztec a fost, în anii săi de glorie, cea mai mare așezare umană de pe continentul american și printre cele mai mari din lume. Avea peste 100.000 de locuitori. Aici puteți vedea Piramida Soarelui și Piramida Lunii.
Acapulco, stațiune și paradis exotic, vizitat de milioane de turiști, loc în care s-au filmat filme celebre, și unde te poți întâlni oricând cu actori celebri de la Hollywood. Acapulco înseamnă golful superb, munți cu vegetație bogată, catedrale și muzee și plajele cu nisip alb.   

ȘTIAȚI CĂ ? 

Ciocolata și popcornul au apărut în Mexic? În timp ce ciocolata caldă era considerată băutura zeilor, popcornul se făcea în oale de lut încinse și se numea momochtli. Dar guma de mestecat? N-ați fi zis că este atât de bătrână, nu-i așa?

Copiii mexicani primesc cadouri atât de Crăciun, cât și pe 6 ianuarie, de Ziua Celor Trei Regi, o sărbătoare foarte importantă. O altă sărbătoare care adună familiile la petrecere este Cinco de Mayo, 5 mai, sărbătorită inclusiv în școli, cu evenimente artistice, demonstrații de luptă și piese de teatru, concerte cu mariachi care cântă la chitare și din voce, cu maracas și mult, mult ritm de dans.

Mexicul este cel mai mare producător de sare din lume?

În fiecare an milioane de fluturi Monarh migrează din Nordul Statelor Unite până în pădurile de pini din centrul Mexicului. Călătoria, de mai bine de 4.000 de km, este unul dintre cele mai fascinante mistere ale naturii, oamenii de știință neavând o explicație a modului în care fluturii reușesc să ajungă în fiecare an, în circa 8 săptămâni, în regiunea Michoacan.

Mexicul este situat în Cercul de Foc al Pacificului, zona cu cele mai multe cutremure și vulcani activi de pe Pământ?

FUN FACTS

În Mexic sunt peste 50 de specii de pasăre colibri. Pe lângă alte mii de specii de plante și animale. Și câinele Chihuahua provine tot de aici și este numit așa după un stat mexican.

În Mexic este cel mai mic vulcan din lume, Cuexcomate, în orașul Puebla, de fapt un fost gheizer care se poate vizita. În interior are o scară.

Situată în Valea Mexicului pe o rețea de ape subterane, capitala Ciudad de Mexico se scufundă anual cu câțiva centimetri, un proces care încă nu a fost oprit. În unele zone, în ultimii 100 de ani, orașul s-a scufundat cu mai mult de 9 m.

Aztecii credeau ca turquoise-ul îi protejează și își pictau scuturile cu această culoare.

Día de los Muertos (în traducere Ziua Morților) este una dintre cela mai importante sărbători ale mexicanilor și poate chiar mai spectaculoasă decât Halloween. Mexicanii se îmbracă în scheleți și participă la parade, festivaluri și petreceri, din zori și până în noapte. Rudele oferă flori portocalii, pâinea morţilor, băuturi și cranii de zahăr și aprind lumânări pentru fiecare suflet amintit.

 

 

 

 

POVEȘTI

Poveștile mexicane sunt adesea alegorice. Ele ne învață multe despre onestitate, muncă, rezistență și înțelepciune. Intrați pe secțiunea de Povești audio a site-ului nostru pentru a asculta Cei doi puișori și Cocoșul de pe acoperiș, două povești foarte frumoase, care vă vor da indicii și pentru Quiz-ul care urmează. 

ART&CRAFT

Vă propunem să facem împreună sombrero, pălăria mexicană cu boruri largi și foarte colorată. Cum? Foarte simplu: aveți nevoie de o farfurie mare de plastic, un pahar de plastic, lipici și hârtie colorată sau chiar creponată dacă aveți acasă. În mijlocul farfuriei așază paharul cu gura în jos și trasează conturul, ca să știi exact unde este poziția corectă. Apoi dă cu lipici conturul și lipește paharul ca în imaginea alăturată. Pe marginea farfuriei lipește hârtie colorată pe care înainte o rupi și formezi mingiuțe mici, ușor de lipit. Dacă vrei, poți adăuga fâșii subțiri de hârtie colorată pentru a le lipi pe margine, să atârne frumos sau poți să faci orice altă podoabă cu care să îmbogățești sombrero-ul colorat. Ei, cum a ieșit? Ești gata de FIESTA? (adică petrecere, în spaniolă).

Ești gata să răspunzi la întrebări?

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Povești în jurul lumii este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.

ITALIA

Mamma mia! Ce bine îmi pare să vă întâlnesc! Sunt Italia, țara pastelor, a delicioasei pizza, a grozavei gelato (înghețată), a sticlei de Murano din care se fac bijuterii superbe și a atâtor altor minuni pe care le veți descoperi pe parcurs!

Am de arătat multe opere de artă, dar și cele mai numeroase locuri istorice din patrimoniul UNESCO din lume (55 la număr) printre care Matera, orașul cu locuințe săpate în stânci sau Alberobello, orașelul hobiților!

Italienii sunt suporteri înfocați de fotbal, sunt iubitori de muzică și timp cu prietenii, de mâncare rafinată și pun pasiune în tot ce fac. Munte, mare, dealuri cu viță de vie, sate pescărești colorate, orașe superbe cu milioane de turiști, piațete pietruite și vechi castele care încă păstrează aerul somptuos de altădată. Asta sunt eu. Numai cine nu m-a vizitat nu înțelege cât de frumoase sunt aceste locuri. Andiamo! Adică Să mergem! Pornim într-o călătorie fascinantă! 

Capitala mea este Roma, orașul magnet care a produs zicala Toate drumurile duc la Roma. Vorbesc italiana, urmașa limbii latine, iar steagul meu este tricolor și are culorile dispuse pe verticală: verde, alb și roșu. Imnul se numește Cântecul italienilor, iar țara este condusă de un președinte.

Pe teritoriul meu sunt de fapt trei țări – Italia, San Marino, cea mai veche republică și Vatican, cea mai mică țară din lume.

PERSONALITĂȚI

nd vine vorba despre artiști italieni faimoși nu putem să nu pomenim de Leonardo da Vinci, de Michelangelo sau de Botticelli. Michelangelo a fost pictor, sculptor, inginer și arhitect în perioada Renașterii. A fost faimos încă din timpul vieții și este cunoscut pentru statuia lui David din Florența.


Da Vinci a fost un geniu. Pictura sa Mona Lisa poate fi văzută la Luvru, în Paris. A fost un mare inventator și a studiat concepte precum calculatorul, elicopterul sau costumul de scafandru.

Continuăm această listă extraordinară de oameni care au făcut istorie, cu Cristofor Columb, primul european care a ajuns în America. A traversat de patru ori Oceanul Atlantic și a fost inspirat de Marco Polo, un alt italian celebru care a parcurs Drumul Mătăsii și a ajuns în China, Mongolia și Japonia, mult înaintea altor europeni.

 

 

 

 

Dar muzica de operă? Știați că primele opere au fost compuse aici, iar Italia este considerată capitala Operei? Rossini – Bărbierul din Sevillia, Giuseppe Verdi – Traviata, Giacomo Puccini – La Boema, tenorul Luciano Pavarotti, dar și cele mai faimoase și vechi teatre de operă din lume – Scala din Milano sau La Fenice din Venezia sunt doar câteva dintre argumente.

Și cine nu a auzit de scriitorii Dante Alighieri sau Umberto Eco? Chiar și Pinocchio este italian, scriitorul Carlo Collodi i-a dat viață tot pe meleagurile mele. 

Aș putea să vă mai povestesc despre designerii celebri Versace sau Armani, de actrița Sophia Loren sau regizorii Federico Fellini și Franco Zeffirelli!

Sau să mă întorc în timp și să vă spun că Iulius Cesar, cel mai cunoscut împărat roman a fost un geniu militar care a transformat Roma într-unul dintre cele mai mari imperii din istorie!

Lista este enormă! Stați să vedeți și câte locuri sunt de vizitat!

 

Veneția

Cine nu a auzit de Veneția, orașul fără mașini pe care îl poți străbate la pas, cu barca sau cu tradiționala gondolă? Urcă fără teamă în bărcuța lunguiață și lasă-te purtat pe canalele acestui oraș construit pe apă. Cei care te vor duce în acest tur fermecător chiar știu ce fac pentru că, dacă vrei să fii gondolier, ai nevoie de 400 ore de studiu!

În Veneția se află Piața San Marco cu porumbei prietenoși care ți se așază pe umăr și bazilica decorată cu mozaic, aur, marmură, pietre prețioase. De asemenea, aici poți vizita Palatul Dogilor. Și să nu uităm de Carnavalul de la Veneția, festivalul costumelor și măștilor extravagante.

Roma

Capitala Italiei are peste 2500 de ani și a fost centrul Imperiului Roman – cel mai puternic și bogat imperiu din istorie. Poți începe plimbarea în centru din Piața Navona, locul în care se adună artiștii, iar apoi te poți opri la Fontana di Trevi. Peste 3000 de euro sunt aruncați zilnic aici, iar banii sunt folosiți pentru a hrăni săracii. Legenda spune că dacă arunci aici un bănuț, într-o zi te vei întoarce sigur la Roma.

Aproape de fântână se află Pantheonul, construit ca templu pentru zei. Aaaa, și să nu uiți de Colosseum, cel mai mare amfiteatru din lume, în formă de ou, cu mai mult de 80 intrări, și în care pe vremuri se băteau gladiatorii. Are 50 de metri înălțime, iar sub arenă există o rețea de pasaje secrete, uși și lifturi. Peste 65.000 de oameni puteau participa la adunările organizate aici.

Vatican

Un amănunt cu adevărat interesant este că la Vatican îl puteți asculta sau chiar vedea pe Papă, conducătorul Bisericii Catolice. Este cel mai mic stat din lume – are jumătate de kilometru pătrat și puțin peste 1.000 de locuitori. Aici se află Domul Sfântul Petru, cea mai mare biserică din lume. Tot aici se află Capela Sixtină, unul dintre cele mai vizitate locuri de la Vatican, pictată de Michelangelo. Cele 10 muzee ale Vaticanului cuprind picturi, sculpturi, tapițerii, armuri, obiecte de artă. S-a calculat că ai avea nevoie de 9 ani ca să poți vedea fiecare obiect de aici, fără să stai mai mult de 30 secunde în fața fiecărui exponat!

Milano

I se spune orașul modei, al shoppingului și al afacerilor. În centrul orașului se află Domul din Milano, cu sute de turnuri și statui impresionante. Galeria Vittorio Emanuele II este unul dintre cele mai luxoase centre comerciale din Europa. Branduri renumite de fashion sunt prezente sub acest acoperiș din sticlă. Dacă ești în Milano și vrei să ajungi la Roma, te poți urca în trenul de mare viteză numit Freccia (săgeată).

Florența

Chiar în inima Toscanei te așteaptă acest oraș considerat acasă de Leonardo da Vinci. Este locul în care au fost inventate pianul și brandul Gucci. Primul loc în care poți merge e Piazzale Michelangelo unde vei vedea o copie după faimoasa sculptură David a lui Michelangelo, apoi poți urca la basilica San Miniato al Monte, construită cu marmură albă și verde. Fă pauze dese și încearcă înghețatele delicioase din Florența pentru că aici a fost inventat celebrul desert italienesc.

Pisa

Este orașul cu cea mai faimoasă clădire înclinată din lume, monument istoric UNESCO: Turnul din Pisa. Se pare că din cauza solului nisipos, turnul a început să se încline în timp ce se construia etajul al treilea. Următoarele etaje au fost construite oblic, pentru a echilibra partea înclinată. Turnul are aproape 300 de trepte și o înălțime de 56 m, iar în vârf sunt șapte clopote care corespund notelor muzicale.

Sicilia

Este cea mai mare insulă din Marea Mediterană și una dintre cele mai cunoscute destinații de vacanță datorită plajelor și apei cristaline, dar și a vegetației: portocali, lămâi, mandarini, palmieri, bambus, culturi de bumbac. În orașul Agrigento se află Valea Templelor (Templul lui Jupiter, Templul lui Hercule, Templul Herei etc.), iar în Catania se află vulcanul Etna care erupe aproape o dată la trei luni.

 

FUN FACTS

Italia arată pe hartă ca o cizmă cu toc ce își face apariția din Marea Mediterană. Partea amuzantă este că această cizmă pare că lovește o minge care este de fapt insula Sicilia!

Italienii vorbesc cu… mâinile. Da, pare amuzant, dar e adevărat. Ei au gesturi pentru tot felul de sentimente pe care vor să le evidențieze. De exemplu, atunci când vor să spună că mâncarea a fost delicioasă obișnuiesc să își sărute zgomotos degetul arătător. Mamma mia! este expresia prin care își exprimă încântarea.

Hai la masă! Pastele în Italia au peste 200 de forme și se pot găti în zeci de feluri! Pizza a fost inventată în Napoli. Cea mai faimoasă pizza este Margherita, care a primit numele de la regina cu acelasi nume, prima care a avut ideea unei pizza colorată în culorile steagului Italiei: roșu – tomate, alb – mozzarella, verde – busuioc.

ȘTIAȚI CĂ?

În Italia se află o mulțime de vulcani printre care și Vulcanul Etna, cel mai înalt și activ din Europa. Deși erupe foarte des, oamenii și-au construit case la poalele lui pentru că solul este foarte fertil pentru vița de vie, măslini și pomi fructiferi. Vezuviu este un alt vulcan celebru din Italia. Este vulcanul care a distrus orașul Pompei, care poate fi vizitat și în zilele noastre. Este foarte bine conservat!

Italia e recunoscută pentru scuterul Vespa, preferat de tinerii din întreaga lume și pentru super mașinile pe care le construiește: Ferrari, Lamborghini. Stiați că, recent, un Ferrari de colecție s-a vândut cu 35 de milioane de Euro?

Italienii sunt faimoși pentru invențiile și descoperirile lor, pentru arta și artiștii recunoscuți în toată lumea. Ei au inventat pianul și termometrul, conurile de înghețată și ochelarii de vedere

POVEȘTI

Poveștile italiene sunt produsul impresionant al unei istorii artistice și literare deosebite. Noi propunem două, iar vouă vă rămâne misiunea să descoperiți minunata literatură italiană prin alte lecturi. Berta și Nero  și Barca fermecată sunt cele două povești pe care trebuie să le citiți și să le ascultați, pentru a putea răspunde mai departe la quiz-ul pe care vi l-am pregătit.

ART&CRAFT

Turnul din Pisa este tema italiană de la Art&Craft, ușor de realizat și mai apoi foarte ușor de re-asamblat. Aveți  nevoie de câteva coli de hârtie din blocul de desen, de capsator sau lipici și carioci sau culori pentru a înfrumuseța turnul vostru. Pe fiecare coală, dispuse orizontal și pe toată suprafața colii, desenăm ferestre mari rotunjite, ca în imaginea alăturată. Colile de desen se lipesc sau se capsează formând fiecare un cerc, respectiv un etaj al turnului. Și apoi le așezăm una peste alta, și nu uităm să înclinăm turnul! Faceți turnul cât de înalt și înclinat doriți. Ei, cum a ieșit?

Ești gata să răspunzi la întrebări?

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Povești în jurul lumii este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.

BRAZILIA

Salutare tuturor copiilor mici şi mari! Sunt efervescentă, sunt plină de viaţă, sunt Brazilia, cea mai mare ţară din America de Sud şi a 5-a ţară din lume,  și ca mărime şi ca număr de locuitori. Istoricii spun că numele meu vine de la brazilwood – un copac cu lemn roșu-portocaliu strălucitor care se folosește pentru confecționarea instrumentelor muzicale.

Sunt o țară verde și deosebit de frumoasă! Aţi auzit de fluviul Amazon? Este al doilea fluviu ca mărime din lume după Nil. Şi cea mai mare parte din Jungla Amazoniană se află tot pe teritoriul meu, aşa că mă mândresc cu milioane de specii de plante, animale, păsări, insecte, vietăţi de tot felul ascunse de ochii oamenilor şi mult, mult verde care face ca harta mea să semene cu o salată apetisantă.

Dintre speciile grozave de păsări și animale, trebuie să reții tucanul, un fel de papagal foarte colorat, inteligent și guraliv, simbol brazilian al varietății naturale. Tucanii au ciocul mare și sunt așa de simpatici, încât mulți brazilieni îi țin ca animale de companie, păsări de apartament.

Ne place mult să dansăm și să petrecem. Probabil ați auzit de samba. Este un dans de origine africană și este unul dintre simbolurile noastre culturale. Vă invit în pași de dans mai departe, în călătoria noastră!

Capitala mea este oraşul Brasilia, cu S nu cu Z ca numele ţării. Dar cel mai mare oraş al meu este Sao Paulo. Sunt condusă astăzi de un preşedinte, dar am fost condusă şi de împăraţi pe vremea Imperiului Brazilian. Şi să ştiţi că sunt printre foarte puţinele ţări care au fost condus de femei.

Chiar și drapelul meu, botezat de brazilieni Auriverde, conține verdele pădurilor și galbenul aurului, cele două bogății naționale. În mijlocul drapelului este un cerc indigo, cu 27 de steluțe reprezentând statele Braziliei și motto-ul ţării, Ordine şi progres.

Locuitorii mei vorbesc limba portugheză. Dacă vrei să saluți un brazilian, poți să spui simplu: Oi! sau Ola! Asta înseamnă Salut! Iar dacă vrei să știi ce face, cum se simte, atunci întrebi: Tudo Bem? Totul este în ordine?

Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro este printre cele 7 minuni ale lumii şi una dintre cele mai mari statui ale Mântuitorului din toate țările. Are 30 de metri înălțime și este reparată destul de des pentru că este expusă fulgerelor!

Carnavalul de la Rio, cel mai mare carnaval și petrecere din lume, la care anual participă 2 milioane de persoane care dansează samba pe ritmuri amețitoare. 

Tot aici este și Plaja Copacabana, cea mai cunoscută din țară și foarte apreciată de turiști, unde se adună de Revelion peste peste 1 milion de oameni pentru focurile de artificii spectaculoase.

Cascadele Iguazu reprezintă cel mai mare grup de cascade din lume. Sunt 275, una lângă alta. Este o privelişte extraordinară, tone de apă căzând de la înălțime și spumegând permanent! Nu este de mirare că locul a fost declarat patromoniu mondial UNESCO.

Fortaleza, metropola modernă, nu trebuie ratată în vacanța voastră în Brazilia. Aici întâlnești litoralul pe o lungime de 30 de km, dar și zgârie nori, restaurante și muzee impresionante, într-un cuvânt varietate. Este un oraș foarte căutat de turiști.

ȘTIAȚI CĂ ? 

Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume? De altfel se spune că cea mai bună cafea din lume vine din Brazilia!

Fotbalul este cel mai iubit sport în Brazilia, care a câștigat de 5 ori Cupa Mondială! Aici s-au născut: Pele, Ronaldo, Ronaldinho, şi să nu-l uităm pe Neymar. Pele, cel mai mare jucător de fotbal din toate timpurile, este în Cartea Recordurilor pentru cele mai multe goluri marcate: peste 1200 în peste 1300 de meciuri în toată cariera sa. Există chiar o schemă în fotbal, pe care o fac cei mai talentați fotbaliști, care se numeşte evident braziliana. Fiecare oraș are măcar un stadion de fotbal.

Brazilia este renumită pentru cele peste 600 de specii de reptile, inclusiv uriașii șerpi anaconda, boa sau constrictor!

Cam 10 milioane de brazilieni trăiesc în favele, ghetouri de la periferia orașelor mari. Oamenii care trăiesc aici sunt foarte săraci, iar clădirile sunt fabricate din materiale ieftine, precum plastic, lemn, sticlă și resturi.

FUN FACTS

Brazilienii au inventat un dans – luptă, numit capoeira, un fel de artă marțială braziliană cu salturi, mișcări acrobatice, flexibilitate deosebită și… muzică, evident.

Deși au o bucătărie variată, mâncărurile preferate acasă sunt orezul și fasolea și carnea de vită. Cafeaua este cea mai populară băutură. Dacă vizitați Brazilia, trebuie să încercați mâncarea lor națională, Feijoada, adică boabe de fasole neagră, carne (de obicei din porc) și bucăți de cârnați. Se adaugă de obicei și legume și uneori chiar și banane!

În Brazilia, cerșetoria nu este o rușine, este considerată o profesie. Sunt mulți cerșetori pe străzi, dar cu toate acestea obiceiul este ca fiecare familie, chiar și mai puțin bogată, să aibă menajeră în casă.

 

 

POVEȘTI

Poveștile braziliene sunt fascinante și de foarte multe ori au ca subiect bogăția naturală a țării, natura ei sălbatică și plină de vietăți impresionante. Intrați pe secțiunea de Povești a site-ului nostru pentru a asculta Hainele colorate ale micului gândac și Maimuța și bananele, două povești foarte frumoase, care vă vor da indicii și pentru Quiz-ul care urmează. 

 

ART&CRAFT

Șarpele din hârtie este propunerea noastră pentru Brazilia, renumită pentru șerpii ei mici și mari, așa cum ați aflat deja. Luați o foaie de hârtie, o farfurie care să vă ajute să trasați conturul exterior al șarpelui încolăcit. Acum decupați cercul mare și începeți să trasați conturul corpului lung al șarpelui de la coadă la cap, și nu uitați să faceți forma capului un pic mai mare decât restul corpului care este lung și subțire. Acum decupați cu foarfeca mergând pe conturul trasat și colorați șerpișorul cum vă place. Mulțumiți de rezultat?

Ești gata să răspunzi la întrebări?

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Povești în jurul lumii este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.