Bigger Picture

Povestea noastră

A fost odată… o echipă fără astâmpăr care se gândea cum să facă astfel încât copiii să râdă mai mult, să învețe lucruri noi și, mai ales, să aibă răbdare să… asculte.

Asociatia pentru Educatie Digitala Bigger Picture actioneaza in zona de educatie non-formala si cultura. Misiunea noastra este sa producem continut de calitate intr-o maniera moderna si digitala, promovand diversitatea si incluziunea pentru toti copiii, cu sau fara deficienta de auz. Din 2018 dezvoltam afostodata.net, un concept unic in Romania care contine povesti, basme, povestiri, fise de lucru si quiz-uri interactive, in format audio si video (in limba semnelor). Continutul poate fi accesat GRATUIT ca stream, dar si ca download. In plus, punem la dispozitie continutul audio si ca Podcast in iTunes si Spotify.

Incepand cu februarie 2020 platforma a fost omologata ca mijloc de invatare de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru invatamantul primar si gimnazial special si de masa – omologat cu nr. 25.894/I/12.03.2020.

PROIECTE ȘI FINANȚĂRI 

2019 – Școala de povești – texte literare adaptate înregistrate audio și clipuri video în limba semnelor, o baza  digitala educativa cu povești din programa clasei a V-a, Limba și literatura română pentru copiii cu deficienta de auz. Proiect sustinut de Fundația Orange prin programul Lumea prin Culoare și Sunet.

2019 – Intâlniri la marile centre culturale din București  – am organizat la British Council Romania primul eveniment de storytelling din Romania care a reunit copii hipoacuzici si copii ascultatori de povesti in acelasi loc. Au urmat Goethe Institut, IHB, Institutul Francez si Institutul Polonez. Intalniri mixte in care facem incluziune cu adevarat intre copii auzitori si copii cu probleme de auz. Ascultam si vedem concomitent povesti (citite de o vedeta – Laura Cosoi, 4Dads, Julia Nagy, Cove, Daddy Cool), si un interpret LMG autorizat (Lena Lazar Dermengiu) dupa care facem activitati legate de povestea respectiva. 

2019 – Români de poveste – cu ajutorul START ONG 5 povesti au prins viata pentru toti copiii despre personalitati remarcabile romanesti – George Enescu, Nadia Comaneci, Stefan cel Mare, Henri Coanda si Ion Creanga. Lansarea s-a facut la Muzeul George Enescu, unde marele violinist Alexandru Tomescu a citit povestea lui Enescu si, in prezenta unui public numeros, a interpretat o compozitie pe o vioara care i-a apartinut maestrului. 

2020 – Povesti in jurul lumii  – sustinut de START ONG – povestea a 10 tari cu fise de lucru, quiz-uri și harti interactive.

2020 – neCUVINTETeatru pentru schimbare socială  – un proiect cultural sustinut de AFCN in care trupa de teatru de la Scoala Speciala Sfanta Maria din Bucuresti a facut sase luni de repetitii de pantomima si miscare scenica alaturi de actorul Eduard Adam de la Teatrul National din Bucuresti. Rezultatul proiectului a fost un spectacol de teatru gestual (Don Quijote) interpretat pe o scena adevarata si transformat de asemenea si in film de scurt metraj. Un proiect cultural, de INCLUZIUNE prin care am aratat ca talentul acestor copii cu deficienta trebuie sustinut si incurajat, ca pot transmite emotie dincolo de scena chiar si fara cuvinte. A fost o buna modalitate de a produce teatru pentru surzi dar si pentru publicul larg. Prin teatru, copiii scapa de stigmatul dizabilitatii si au acces astfel la o lume fascinanta. Axat pe potentialul creativ a cinci adolescenti hipoacuzici, proiectul a facilitat conturarea unei voci autentice prin arta.

2021 – EDUboost – podcast-uri de bună creștere pentru întreaga familie. Punem în joc teme pentru oameni mari la mintea copiilor, întrebări complicate cu răspunsuri simple. În fiecare lună copiii, părinții și cadrele didactice vor descoperi câte un episod nou, educativ și distractiv despre teme precum bunătate, mediu, voluntariat și implicare, cum ne raportăm la persoanele cu dizabilități, educație finaciară și multe altele. Un proiect sprijinit de Raiffeisen Comunitati.

ECHIPA 

Suntem gata oricând să stăm la povești. Dacă îți place ce facem și vrei să facem lucruri împreună, ne poți scrie pe adresa de email: contact@afostodata.net. Echipa din spatele poveștilor: Andra Carbunaru și Mariuca Mihailescu.

Ne gasiti pe FB pe Afostodata (o comunitate de 20.000 de oameni) si evident, pe site, pe www.afostodata.net, la orice ora din zi si din noapte, in orice loc din Romania sau din lume va aflati. 

A fost odata este felul in care am inteles sa ne implicam responsabil in societate si sa demonstram ca acest proiect poate fi o poveste cu final fericit. Pentru ca nu-i asa, toate povestile incep cu…A fost odata! 

Tânăr în Europa / RFI

Despre proiectul Evaluare Națională online 2021 discutăm la Tânăr în Europa. Invitati: inițiatoarele proiectului Andra Cărbunaru, Măriuca Mihăilescu de la Asociația A fost odată și profesorul de Limba și literatura română Bogdan Rațiu din Târgu-Mureș.

Articolul integral aici. 

 

Dimineți cu Georgia / Metropola TV

Mihai Eminescu este numele la care mulți români se gândesc atunci când sunt întrebați care este cel mai mare poet al țării noastre. Dar Eminescu nu a fost doar poet, ci și un mare jurnalist și prozator, un om care a iubit teatrul, natura și folclorul. Ba mai mult, a fost și un grozav înotător, un iubitor de cafea și un mare patriot. Despre toate aceste lucruri mai puțin cunoscute, dar și despre poezia pe care elevii o regăsesc în Programa Școlară am povestit la Dimineti cu Georgia. Multumim!

Orașul vorbește / RRC

Suntem fericiti ca am reusit sa povestim despre cel mai nou proiect A fost odata sustinut de Fundatia Orange prin programul Lumea prin Culoare si Sunet la una dintre cele mai “urbane” emisiuni radio – Orașul vorbește. Luna aceasta am demarat realizarea unei baze digitale educative cu povești din programa clasei a V-a, Limba și literatura română. Adunăm sub numele Școala de povești texte înregistrate audio și în limbaj mimico-gestual care să îi facă pe copii să iubească literatura!

 

Scoala online pentru copiii cu dizabilitati

Izolarea are un impact puternic asupra copiilor cu dizabilități și îi afectează la nivel emoțional și comportamental. Contactul cu profesorii, prin intermediul unui ecran, nu este suficient, iar prezența părinților la orele online este, în multe cazuri, obligatorie. Ce soluții au găsit cadrele didactice pentru această perioadă în care școala se desfășoară online? Cum îi va afecta, pe termen lung, izolarea impusă de pandemia de coronavirus? La aceste întrebări a încercat să afle răspunsuri Dorina Călin. Multumim!

DOCUMENTAR: Școala online pentru copiii cu dizabilități: dificultăți, necesități, soluții

Making of neCUVINTE

Making of – neCUVINTE – Teatru pentru schimbare socială

Trupa de teatru gestual neCUVINTE este o trupa de adolescenti de la Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz ”Sfânta Maria” din București. Noi i-am invitat sa joace la evenimentele noastre si pentru ca era evident ca sunt foarte talentati, ne-am gandit la un proiect potrivit lor, un masterclass, o pregatire intensiva de 6 luni alaturi de un actor profesionist – Eduard Adam de la Teatrul National si de profesoara lor Cristina Girniceanu, care sa aiba drept rezultat o piesa de teatru gestual – Visul lui Don Quijote, jucata pe o scena adevarata in fata publicului. De fapt, o sansa de a produce teatru pentru surzi, dar si pentru publicul larg, bazata pe potentialul lor creativ. Un proiect cultural finantat de AFCN.

 

Mulțumim, Valentin PANDURU, RFI România! Citește întreg articolul aici.

 

neCUVINTE la City Break

Ne-am început dimineața într-un #citybreak la Bucuresti FM alături de Adelina Tocitu. Multumim!

      City Break Bucuresti FM

 

GPS Cultural

#GPSCultural / RRC

Am povestit despre premiera #neCUVINTE la emisiunea GPS Cultural. Mulțumim mult, Luana Pleșea!

 

      GPS Cultural

O premieră specială – teatru nonverbal hipoacuzici

Irina Chiriac a fost de la început până la sfârșit alături de noi în acest proiect. Mulțumim mult, vă invităm să ne ascultați emoțiile și bucuria acelei zile în care am reușit să jucăm pe scenă adevarată în fața publicului. Pe Irina o găsiți la Radio Trinitas sau pe blog.

      O premiera speciala- teatru nonverbal hipoacuzici
neCUVINTE

neCUVINTE sunt Matinali!

Două premiere într-o singură zi: prima apariție a trupei neCUVINTE la Televiziunea Națională și o repetiție pe scena Teatrului de Revistă Constantin Tănase de la Teatrul de Vară! Unele zile sunt de poveste! Vă mulțumim tuturor că ne încurajați și vă așteptăm în curând la spectacol! #cofinantatdeAFCN

Dincolo de Zid

Acesta nu este un reportaj despre statistici, despre câți copii și tineri fără auz sunt în România, care sunt șansele lor de a se adapta în societate, cât și cum îi ajută sistemul educațional să evolueze. Dați click pe linkul de mai jos și veți afla despre un proiect ce aduce o altă perspectivă unui grup de adolescenți, fără auz, care își împlinesc visul de a fi pe scenă. Irina Chiriac, atentă la proiectele noastre. #cofinantatdeAFCN

Dincolo de Zid-Trupa Necuvinte

      dincolo-de-zid-trupa-necuvinte
mijloc de învățământ

afostodata.net a devenit mijloc de învățământ omologat de Ministerul Educației și Cercetării pentru copiii cu deficiență de auz și văz

Deși trăim într-o societate digitală aflată în continuă schimbare, implementarea educației incluzive întâmpină greutăți din cauza lipsei de mijloace educaționale diverse.

afostodata.net, prin secțiunea Școala de Povești, răspunde acestei nevoi, fiind omologat ca mijloc de învățământ de Ministerul Educației și Cercetării. Astfel, platforma online a primit acordul pentru a fi utilizată în învățământul preuniversitar, pentru copii deficienți de auz și vedere, dar și în învățământul de masă.

Comisia de omologare a constatat că secțiunea Școala de Povești conține texte cu limbaj adaptat vârstei și capacității de înțelegere a copiilor de clasa a V-a, atât pentru cei cu deficiențe de auz, vedere, cât și pentru cei din sistemul de masă. Omologarea are nr. 25.894/I/12.03.2020, învățamânt special pentru Deficienți de Auz și 25.894/II/12.03.2020 pentru Deficienți de Vedere.

Școala de Povești este un proiect realizat cu sprijinul Fundației Orange prin programul de finanțare „Lumea prin culoare și sunet  2019”. Secțiunea curprinde texte literare de clasa a V-a atât în format audio, cât și în limba semnelor, dar și teste de evaluare a competențelor de înțelegere a mesajului scris/oral, într-o formă grafică atractivă.

„Suntem bucuroși că am primit această recunoaștere, mai ales că în România există atât de puține platforme cu conținut adaptat copiilor cu deficiență de auz sau de vedere. Acest lucru s-a văzut mai ales în această perioadă de pandemie când, în ciuda multitudinii de soluții on-line și de învățâmânt la distanță, pentru acești copii nu s-au conturat resurse educaționale care să le permită continuarea procesului de învățare acasă. Sperăm să fim un sprijin real pentru ei, pentru profesorii și părinții lor și să trecem în felul acesta mai ușor peste această încercare”, declară Măriuca Mihăilescu, manager de proiect.

„Felicităm echipa A fost odată pentru această importantă reușită. Alături de partenerii noștri ne continuăm misiunea și ne dorim ca această platformă să fie doar una dintre numeroasele resurse gratuite digitale ce face posibilă educația incluzivă în România”, spune Amalia Fodor, Director Fundația Orange.

De asemenea, platforma afostodata.net vine în sprijinul profesorilor și elevilor în vederea formării competențelor cheie și generale, specifice disciplinei Limba și literatura română, se poate utiliza și pentru istorie și consiliere profesională, reprezintă un instrument important pentru terapia educațională complexă și integrată și răspunde nevoilor educaționale ale TUTUROR elevilor în vederea formării competențelor-cheie și, în special, a competențelor de lectură, respectând principiul nediscriminării.

Conținutul poate fi accesat gratuit ca stream și ca download pentru a putea fi folosit în absența conexiunii la internet pe telefon, pe tableta sau pe PC. În plus, conținutul audio este disponibil și ca Podcast în iTunes și Spotify.

În România sunt înregistrate 23.000 de persoane cu deficiență de auz și cca. 9000 de persoane cu surdocecitate, combinație deficiențe văz și auz, cu diferite grade de manifestare. Dintre aceștia mai mult de 2000 sunt copii.

#HandWritingDay

Am fost astazi la emisiunea de pe TVR 1 Ca-n viata si am povestit de ce credem noi ca platforma noastra deschide o lume imaginara, dar indeajuns de reala incat sa tina o viata intreaga.