AUSTRALIA

AUSTRALIA

Hello, mate! Salutare! Sunt Australia, țara-continent sau țara insulă, renumită pentru simpaticii canguri săritori și păsările emu. Tot aici trăiește adorabilul ursuleț koala, numai bun de îmbrățișat, dar și peste 700 de specii de șerpi și reptile. Sunt cea mai mare insulă din lume, dar cel mai mic continent!

Da, ați înțeles deja că am o vegetație bogată, specii de animale diverse, plaje care îți taie respirația și valuri numai bune pentru surferi talentați, dar și zone întinse de deșert, pe care mai degrabă le traversezi cu avionul, altfel îți ia zile întregi chiar și cu cele mai rapide mașini.

Și da, Australia are foarte puțini locuitori, în comparație cu mărimea țării, aproximativ 25 milioane.

Pe lângă kilometri întregi de plaje, pentru care ai nevoie de 20 de ani să le explorezi în totalitate, în Australia găsești cele mai mari și mai întinse ferme de vaci și oi.

Australienii își spun Aussi, prescurtat și prietenos, și vorbesc o engleză cu multe prescurtări și accent diferit de cel britanic. O să-i auziți des spunând G’day, în loc de Good day.

Sunt conduși de Regina Elisabeta a Marii Britanii, fiind o monarhie constituțională, iar regina are un reprezentant australian aici, pe Guvernatorul General. Australia este de fapt Uniunea Australiei, formată din 6 state. Capitala statului federal este la Canberra, dar cu siguranță vouă vă sunt mai cunoscute orașele Sydney cu celebra clădire Opera House sau orașele Melbourne și Brisbane.

Atunci când spunem mâncare australiană, ne gandim îndeosebi la plăcinta cu carne de cangur, crocodil sau emu, ierburi și plante locale. Vegemite este una dintre cele mai cunoscute specialități din Australia; este o pastă care se întinde pe pâine și este formată din drojdie de bere, mirodenii și legume pisate. La capitolul deserturi avem prăjitura Pavlova, cu blat de bezea, fructe și frișcă. Vă aduceți aminte că a fost numită așa după celebra balerină din Rusia, da?

 

Drapelul național australian este albastru, simbolizând cerul noaptea, cu steagul Uniunii, al Marii Britanii în stânga sus, steaua Uniunii dedesubt și alte stele din Constelația Crucea Sudului. Moneda națională este dolarul australian.

Sigur ați auzit de bumerang. Dar pun pariu că nu știați că acest obiect folosit în luptă și la vânătoare este australian. A fost inventat de aborigenii australieni și este cât se poate de interesant faptul că îl arunci într-un anumit fel și el revine singur în locul de lansare.

Australienii sunt foarte buni la mânuirea bumerangului, dar și la golf și crichet. De altfel au cele mai întinse terenuri de golf din întreaga lume. 

Și nu vreau să trecem mai departe până nu vă amintesc câteva vedete internaționale care s-au născut în Australia: actorul Chris Hemsworth, adică Thor, actrița Nicole Kidman sau Russell Crowe, celebrul Gladiator

LOCURI DE VIZITAT

Marea Barieră de Corali, care spre deosebire de Marele Zid Chinezesc chiar poate fi văzută din spațiu, este o structură uriașă făcută din organisme vii, coralii, și are mai bine de 2.000 km. Este una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii, alături de Marele Canion și muntele Everest. 

Harbour Bridge din Sidney este considerat cel mai mare pod arc din lume confecționat din oțel. Forma sa i-a adus porecla simpatică Umerașul. 

Uluru sau Muntele de Granit Roșu, din deșertul Australiei Centrale, este un masiv stâncos, monolit care apare ca o minune pe un teren drept, de șes, fără alte denivelări sau formațiuni muntoase. Aborigenii, locuitorii care au trăit aici din vechi timpuri, i-au spus Uluru și îl consideră un munte sfânt.

Orașul istoric Port Arthur, un obiectiv unic prin ceea ce le oferă vizitatorilor: 40 de hectare de peninsulă înconjurată de ape periculoase pline de rechini, care găzduiește o fostă închisoare de unde era imposibil de evadat. 12.000 de deținuți au trecut de porțile închisorii care astăzi se vizitează.

Marele Drum Oceanic nu trebuie ratat dacă ajungeți în Australia! Se întinde pe 250 de kilometri din coasta sudică a țării și șerpuiește printre peisajul oceanic și cel montan. Cea mai spectaculoasă priveliște o reprezintă Cei 12 apostoli, adică 12 roci de calcar, rezultatul eroziunii oceanului. Este un drum de aproximativ 9 ore, extraordinar de frumos.

ȘTIAȚI CĂ?

Australia a fost a doua țară din lume care a dat drept de vot femeilor. Noua Zeelandă a fost prima.  

Primii locuitori ai Australiei au fost aborigenii, iar primii colonizatori au fost deținuți aduși aici de autoritățile engleze.

Australia este singurul continent care nu are vulcani. Aici munții au înălțimi mici, nu depășesc 1500m. Și tot în Australia poți respira cel mai curat aer din lume, chiar pe insula Tasmania.

Aproximativ 30% din populația țării provine din alte țări.

Un cangur poate să meargă, să sară sau să înoate, dar nu poate merge cu spatele?

Amprentele ursulețului Koala sunt foarte asemănătoare cu cele umane? Aceste animăluțe simpatice dorm mai mult de 20 de ore pe zi?

 

FUN FACTS

În Australia este iarnă când la noi este vară și invers, deoarece se află în emisfera sudică a Pământului, iar noi în cea nordică. Atenție, însă, la ei verile înseamnă și 45-50 grade Celsius, record fierbinte! Dar ce plăcut trebuie să fie să petreci Crăciunul pe plajă, în costum de baie, nu-i așa?

Simpaticul personaj din desene animate Taz, diavolul tazmanian, își are originea în Tazmania, singurul loc unde trăiește adevăratul animăluț asemănător unui câine mic, dar mult mai musculos și periculos. Europenii i-au spus diavol pentru că țipă mult și i-a speriat de-a dreptul.

În Australia trăiesc cele mai multe cămile, iar cangurii sunt mai mulți decât oamenii în această țară, un motiv bun să fie simbol național, nu-i așa?

Acum mulți, mulți ani, era ilegal să înoți pe lângă plajele australiene. Ce pierdere, nu-i așa!? Noroc că legea s-a schimbat și acum plajele Australiei, adică mii de  kilometri întregi, sunt pline de localnici și turiști. 

Și trebuie să vă mai povestim o întâmplare demnă de fun facts, care îl are ca protagonist pe Bobby Pearce, medaliat olimpic la canotaj, care la Olimpiada din 1928 a câștigat cursa pentru medalia de aur deși s-a și oprit ca să lase niște rățuște să treacă înot prin fața lui.

POVEȘTI

 

În Australia, poveștile au de multe ori legături cu vechii locuitori ai țării, cu aborigenii, tradițiile și credințele lor. Noi vă propunem două povești cu morală și cu personaje care ne învață ce este înțelepciunea și buna creștere: Peștele înțelept și focul și Liliacul nerecunoscător(audio/LMG). Ascultați-le cu atenție și răspundeți la întrebările quiz-ului nostru.

 

ART&CRAFT

Simbolurile aborigene australiene sunt foarte interesante, pentru că o imagine are multe semnificații. Vă propunem să desenați pe o foaie, pe o piatră sau pe o farfurie, simbolurile voastre preferate, inspirându-vă din imaginea alăturată:

Ești gata să răspunzi la întrebări?

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Povești în jurul lumii este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.

EGIPT

EGIPT

Salamu Alaykum! sau Pacea fie cu tine! Grea e limba țării mele! Poate ați auzit deja că, în unele țări, se citește de la dreapta la stânga. E și cazul meu, dar locuitorii mei s-au obișnuit și nu li se pare deloc ciudat. Sunt o țară foarte, foarte călduroasă, cu deșerturi despre care am multe de povestit. Mi-ați ghicit numele? Începe cu litera E.

Ați auzit vreodată de faraoni? Ei bine, vechii regi egipteni purtau acest nume, se machiau la fel de mult ca femeile crezând că zeii îi vor proteja și purtau întotdeauna coroană pe cap pentru a nu-și lăsa părul la vedere. Călătoria aceasta spre nordul Africii o să te uimească, așa că pregătește-te să spui OAAAU de multe ori în timp ce vei citi povestea mea.

Fluviul Nil este primul fluviu ca lungime din lume, iar faptul că el trece prin Egipt a influențat istoria țării mele de-a lungul anilor. Dacă nu ar fi fost marele Nil și câmpia roditoare din valea lui, aș fi fost o țară uscată și deșertică în care foarte puțini oameni ar fi putut trăi.

 

Și să nu uităm de Cleopatra, una dintre cele mai celebre femei conducător din lume, frumoasa care a cucerit inimile generalilor romani Iulius Cezar și Marc Antoniu.

Dacă tot vorbim de femei celebre, vă amintesc și de regina Nefertiti care, alături de soțul ei, Akhenaton, a revolutionat Egiptul în sensul că au renunțat la vechile forme de guvernământ și au venerat un singur zeu, Aton, discul solar. Sculptura cu bustul său din calcar este celebră în lume și se află acum la Berlin.

Nu știu ce animale sunt în țara voastră, dar la mine trăiesc mulți crocodili, cobre și hiene. Așa e și la voi? Aaa, și să nu uit de scarabei, animale pe care vechii egipteni le considerau sacre. Ei asociau insecta cu apariția Soarelui pentru că scarabeii împing mingiuțe de bălegar rotunde ca Soarele.

Și steagul meu e special! Sunt mândră de emblema cu vulturul lui Saladin care se află în mijlocul benzii albe, una dintre cele trei benzi orizontale: roșu, alb, negru. Ca și în alte cazuri, roșu simbolizează lupta pentru libertate, albul reprezintă pacea, iar negru perioada în care poporul egiptean s-a aflat sub ocupație britanică. Vulturul auriu simbolizează puterea și curajul oamenilor mei.

Hai să trecem acum la câteva lucruri mai… delicioase. Mango proaspăt vara, curmale, Koshari (linte cu orez și macaroane), vinetele Baba Ganoush, prăjitura din griș cu migdale Basbousa, clătite egiptene… toate sunt mâncăruri delicioase pe care le poți încerca dacă ajungi în Egipt. Le poți cumpăra cu lira egipteană, moneda mea.

 

 

 

LOCURI DE VIZITAT

Străbătut de cel mai lung fluviu din lume, cu o istorie fascinantă, Cairo, capitala Egiptului, este un oraș special, viu, aglomerat și gălăgios. Începe vizita la Muzeul Egiptean și vezi colecția de obiecte din epoca faraonilor, cu o vechime de peste 5000 de ani. Una dintre cele mai atractive încăperi este cea a regelui Tutankhamun, care a murit la vârsta de doar 19 ani, dar merită să descoperi și camerele mumiilor, statuile, monedele și papirusurile impresionante. Dacă îți place să mergi la cumpărături, intră în bazarul Khan el-Khalili unde poți negocia prețul oricărui suvenir sau obiect, apoi intră și în moscheea albastră Muhammad Ali de pe înaltul deal al citadelei. Desigur, nu poți rata piramidele, dar îți povestesc despre ele i-me-diat!

 

 

 

 

 

De-a lungul Nilului sunt aproximativ 70 de piramide. Complexul de piramide din Giza a fost și este un punct de atracție pentru oamenii din întreaga lume. Piramidele sunt singurele minuni ale lumii antice care mai poti fi descoperite și astăzi, așa că nu le poți rata. Pe platoul Giza se află trei piramide impresionante ce adăpostesc trupurile mumificate ale lui Keops, Kefren și Mykerinos, păzite de Sfinx.

 

 

 

 

Primul simbol al Egiptului este Sfinxul, o construcție măreață cu cap de om și corp de leu care se află în fața Piramidei lui Keops. Nu se știe exact cine a construit marele Sfinx, dar unii cercetători spun că pare să păzească mormântul faraonului Khafra, în timp ce alții cred că este o parte a unei hărți astronomice. Piramida lui Keops sau Marea Piramidă este construită din blocuri de piatră ce cântăresc aproximativ 6,5 milioane de tone. Ca și restul piramidelor, și aceasta a fost construită cu scopul de a fi mormânt și are 3 camere: Camera Regelui, Camera Reginei si Marea Galerie. Camera Regelui este fix în mijlocul piramidei și conține un sarcofag roșu din granit. Fiecare fațadă a piramidei este orientată cu precizie spre câte un punct cardinal: Nord, Est, Vest, Sud, iar piramida e așezată exact pe paralela de 30 de grade, cea care separă în mod egal uscatul de ape. Uimitor la cât de multe lucruri s-au gândit egiptenii, nu? Piramida lui Kefren este construită din blocuri de calcar și adăpostește o singură cameră funerară, iar Piramida lui Mykerinos sau Menkaura, cea mai mică dintre ele, este acoperită cu granit roz.

Valea Regilor este un loc izolat și arid, cu temperaturi de până la 48 grade Celsius vara, în care faraonii au decis să fie înmormântați pentru ca locurile lor de veci să nu fie prădate de hoți. Aici se află celebrul mormânt al lui Tutankamon, care a murit în jurul anului 1346 î.Hr. Colecția de antichități egiptene și minunatele bogății găsite în acest mormânt sunt neprețuite: statuete de aur şi abanos, jucării din copilăria faraonului, o flotă de nave în miniatură pentru a-l ajuta să treacă cu bine pe cealaltă lume, tronul din aur, sticluţe de parfum, bijuterii. Masca faraonului este și ea impresionată, realizată din aur, decorată cu pietre semi-prețioase și grea de aproape 10kg. Cobra și vulturul de pe mască simbolizează faptul că faraonul conducea Egiptul de Sus și Egiptul de Jos, iar pe ea este scrisă o vrajă protectoare din Cartea Morților, o concepție specific egipteană despre Viața de Apoi (imnuri, vrăji, instrucțiuni despre cum să treci în viața de apoi).

FUN FACTS

În Egiptul Antic atât femeile, cât și bărbații, se machiau. Considerau că machiajul le dădea puteri magice și preferau să își coloreze fața cu verde și negru.

În anul 2011, o familie din Egipt și-a numit fata Facebook.

Muștele erau o mare problemă în Egipt, așa că unii faraoni angajau special sclavi care să îi scape de muște. Dacă era nevoie, sclavii se ungeau cu miere pentru ca insectele să se lipească de ei, nu de stăpânul lor.

Egiptenii își iubeau foarte mult animalele de casă, în special pisicile, așa că își rădeau adesea sprâncenele în semn de tristețe atunci când le murea o pisică. Ba mai mult, dacă cineva omora o pisică, pedeapsa pe care o primea era dură.

Se spune că egiptenii își fabricau rujul din insecte zdrobite. De exemplu, culoarea roșie era realizată din coșenilă. Uitați-vă bine pe etichetele cosmeticelor, pentru că e posibil să fiți uimiți chiar și în zilele noastre!

ȘTIAȚI CĂ?

Nu cămilele sunt cele mai folosite animale atunci când vine vorba de cărat pachete în Egipt? În perioada antică măgarii erau mai des folosiți, la fel ca și bărcile cu care se naviga pe Nil. Dacă astăzi vrei să urci pe o cămilă trebuie să știi că te costă destul de mult, dar e o experiență pe cinste.

Istoricii cred că egiptenii foloseaua pasta de dinți de acum 7000 de ani, chiar dinainte să se inventeze periuța de dinți!

Egiptenii credeau că după moarte omul călătorește într-o altă lume, așa că au inventat mumificarea pentru ca omul să aibă acces la corpul lui în noua lume. Din păcate, numai oamenii bogați puteau fi mumificați pentru că acest proces era foarte scump și dura aproape 2 luni.

Numele cântăreței Dalida este legat de Egipt, deși ea s-a născut într-o familie de imigranți italieni din Cairo. 90 de milioane de discuri vândute e ceva, nu-i așa? Și pe actorul Omar Sharif poate veți avea ocazia să îl vedeți în producții precum Lawrence al Arabiei sau Doctor Jivago.

Biblioteca din Alexandria a fost cea mai cunoscută bibliotecă a Antichității. Se pare că unele dintre sutele de mii de manuscrise ascundeau secrete ale Egiptului și de aceea biblioteca a fost distrusă. Cum? În timpul domniei lui Iulius Cezar a avut loc un incendiu devastator care a șters de pe fața pământului opere valoroase, pergamente și manuscrise. Deși nu se știe exact ce s-a întâmplat, cert e ca o mare parte dintre scrieri au dispărut. Se mai spune că toți marinarii care ajungeau în port erau nevoiți să ofere cărțile de pe corabia lor spre multiplicare și fiecare copie era apoi păstrată în această măreață bibliotecă.

Farul din Alexandria, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice și cel mai mare far construit vreodată (124m), a ghidat vapoarele către port aproape 1700 de ani. Se spune că avea sute de ferestre, iar în vârf o oglindă de semnalizare care folosea lumina soarelui.

Nu în ultimul rând, vă mai spun că fotbalul este sportul preferat al egiptenilor. Cum credeți că se numește echipa națională? Desigur… Faraonii. Pe lângă fotbal, egiptenii mai joacă tenis și squash.

POVEȘTI

Ce zici de două povești din vremea vechilor faraoni?

Hai cu noi pe Insula șarpelui proroc (audio/LMG), apoi ascultă povestea Prințului blestemat.

Fii atent la indicii pentru quiz-ul care urmează!

ART&CRAFT

În Egiptul Antic se scria cu hieroglife. Desenează o piramidă și alege câteva simboluri care îți plac pe care le poți ilustra pe ea: vulturul egiptean, trestia, bufniță, picior, val, coș cu mâner, cobră etc. Iată câteva simboluri care să te inspire, iar pentru piramidă ai nevoie doar de o coală pe care o poți tăia în formă de triunghi, așa ca în imaginea de mai jos.

 

Ești gata să răspunzi la întrebări?

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Povești în jurul lumii este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.

GERMANIA

GERMANIA

Bună, vecine! Sau mai bine zis, Hallo! Am zis vecine cu gândul că suntem localizați în Europa, dar și pentru că numele meu se pare că provine dintr-un termen galic care însemna vecin.

Dacă nu mă crezi, îți mai zic că am cele mai multe granițe cu țările europene și sunt și ţara cea mai populată de pe bătrânul continent.

Mă cheamă Germania și am fost foarte implicată în războaiele despre care vei învăța în lecțiile de istorie de la școală. M-aș bucura să știi că ești oricând binevenit la mine acasă pentru că am o mulțime de locuri frumoase pe unde te poți plimba, tradiții impresionante, grădini zoologice și voie-bună. 

Stop, stop! Fă o mică pauză și aruncă o privire în biblioteca ta. E imposibil să nu găsești o carte scrisă de Johann Wolfgang von Goethe,Thomas Mann, Friedrich von Schiller, Frații Grimm sau Hermann Hesse. Am avut dreptate? Toți creștem cu poveștile acestor mari scriitori. Ba mai mult, unul dintre semenii mei, Johannes Gutenberg e omul care a inventat presa de tipar cu ajutorul căreia au luat naștere mai apoi o mulțime de cărți.

 


 

 

Când vorbim despre germani celebri, care este primul nume care ne vine în minte? Albert Einstein, marele om de știință; Adolf Hitler, cel mai notoriu dictator; sau filosoful și socialistul, Karl Marx?

Contribuțiile germanilor la evoluțiile tehnologice, literare, politice și spirituale ale lumii au fost atât de semnificative! Germania are unii dintre cei mai cunoscuți compozitori din lume: Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn, Johannes Brahms, Robert Schumann și Richard Wagner.

Numărul de filosofi germani este la fel de impresionant și îi include pe Kant, Nietzsche, Hegel și Schopenhauer.

 

 

 

Germanii sunt super inventatori! Mai mult de 100 de nemți au primit până acum premiul Nobel! Motociclete, automobile, becuri, ceasuri de buzunar plus câte și mai câte! Numele Ferdinand Porsche îți sună familiar, nu?

De fiecare dată când auzi de aspirină să știi că ea a fost inventată de chimistul german Felix Hoffman, în anul 1900.

Și acordeonul a fost inventat de un german, ceea ce face ca o mare parte din muzica acestei țări să aibă în componență acordurile acestui instrument.

Hans Riegel a inventat ceva ce sigur vă face unele zile mai bune: ursuleții gumați Haribo.

Se crede că și tradiția bradului împodobit de Crăciun vine tot din Germania. La început pomii erau ornați cu nuci, mere și dulciuri.

În 1817, baronul Karl von Drais a inventat bicicleta cu două roți, realizată din lemn, fără pedale.

Nu în ultimul rând, în anul 1873, Levi Strauss și Jacob Davis au patentat jeans (blugii) albaștri, inițial realizați pentru cowboys.

Negru, roșu, galben (auriu) sunt culorile steagului meu, toate așezate pe orizontală, și simbolizează libertatea, unitatea țării și a oamenilor care trăiesc aici. Şeful statului este preşedintele republicii, iar la conducerea guvernului se află cancelarul. Angela Merkel este prima femeie cancelar din istoria țării.

Nu în ultimul rând, dacă ajungi în Germania cu gândul că aici vei gusta gogoși berliner cu gem, covrigi bavarezi, cârnatul currywrust cu sauerkraut (varză murată) ai toate șansele să nu fii dezamăgit. Trebuie doar să ai cu tine moneda actuală, adică Euro, și dorința îți va fi îndeplinită. Hai acum la drum că mai am multe de povestit!

LOCURI DE VIZITAT

Berlin e capitala mea și nu se aseamănă cu niciun alt oraş din Germania. E colorat şi tineresc, pulsează de energie şi creativitate. Ai o mulțime de locuri pe care le poți vizita aici. De exemplu, te poți opri la Zidul Berlinului, Poarta Brandenburg, Palatul Republicii, Muzeul Pergamon sau Palatul Charlottenburg. Zidul Berlinului, simbol al Războiului Rece, este greu de ratat și îți recomand să îl vezi după ce ai învățat la istorie despre comunism și democrație. Poarta Brandenburg este un reper al Germaniei pe care îl poți vedea chiar în centrul orașului și simbolizează pacea. Carul tras de cei patru cai, condus de zeița Victoria, e simbolul triumfului în urma perioadelor tumultoase prin care Europa a trecut de-a lungul timpului.

Castelul Neuschwanstein. Aventurează-te în inima munţilor bavarezi şi vezi cu ochii tăi cea mai renumită atracţie turistică din Germania şi unul dintre cele mai frumoase castele din lume – Neuschwanstein. Construit de regele Ludwig al II-lea al Bavariei în perioada anilor 1869 – 1886, acest loc superb este vizitat de peste 13 milioane de oameni pe an. I se mai spune Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită, Castelul regelui nebun, Palatul regelui de basm. El e așezat în Alpii Bavariei, construit pe un deal înalt, printre munți impresionanți. Sute de maeștrii sculptori au lucrat ani întregi pentru a decora acest loc special și, mai ales, pentru Sala Tronului, Sala Cântăreților, biroul și chiar o cameră secretă unde planifica regele să stea când voia să se izoleze de întreaga lume. Germania are 150 de castele!

Rinul, simbolul peisajului romantic german și unul dintre marile fluvii ale Europei, ademeneşte vizitatorii cu numeroasele sale castele şi cu atracţii istorice speciale. Într-o croazieră de mai multe zile poţi admira fiecare oraş istoric aflat de-a lungul râului, iar dacă treci graniţa în Elveţia poţi vedea Rine Falls, cea mai mare cascadă din Europa. De-a lungul Rinului au fost construite 40 de castele și fortărețe cum ar fi Castelul Drachenburg, Stolzenfels, Burg Rheinfels și multe altele. La Stânca Loreley este cea mai îngustă și mai adâncă porțiune din partea navigabilă a fluviului, iar legenda spune că zâna Loreley ademenea prin frumusețea și cântecul ei marinarii care treceau pe acolo.

Catedrala din Köln rămâne locul favorit al germanilor, fiind una dintre cele mai importante biserici de pelerinaj din Europa. Lucrările de construcție au durat în jur de 600 de ani, dar a meritat așteptarea pentru că ea este cea mai mare catedrală gotică din Europa de Nord. Sculpturile și ornamentele cu frunze aurite, turnurile de zeci de metri înalțime dezvăluie măreția acestei construcții. Tot în Koln s-a inventat și apa de colonie! V-ați prins, nu? 

Hamburg este cel mai mare oraș-port din Germania și, așa cum poate te aștepți, are o piață de pește impresionantă. Piața se deschide devreme, de la ora 5 dimineața, și se închide la 9:30. Tot aici se află și Muzeul Condimentelor care te îmbie cu aroma a zeci de condimente exotice și plante pe care poți să le atingi și să le guști. Iar dacă îți place soarele, dă o fugă și la Plaja Karo unde poți să bei un fresh de portocale și să te relaxezi. Cetățenii din Hamburg sunt cunoscuți ca Hamburgeri, dar celebrul fel de mâncare a apărut în secolul XII, când tătarii păstrau bucăți de carne de vită între șeile cailor. 

ȘTIAȚI CĂ ? 

În Germania există un tren suspendat, simbol al orașului Wuppertal? Te poți plimba așadar la 12 m înălțime, pe un traseu de 30 minute. Nu te speria, el e bine suținut de piloni, deci ești în siguranță!

Grădina Zoologică din Berlin este una dintre cele mai mari din lume. Aici există peste 14.000 animale din 1400 specii diferite, dar numărul lor se mărește în fiecare an. Poți intra pe la Poarta Elefanților, aflată chiar lângă acvariu, sau pe la Poarta Leului, apoi te poți pierde printre cele mai frumoase animale din lume.

Pădurea Neagră este o zonă montană foarte apreciată în Germania. De aici izvorăște Dunărea care se varsă în Marea Neagră pe teritoriul României. Frumusețea acestui loc e legată de natură, râuri și văi cu soare care îți încântă privirea atât iarna, cât și vara.

FUN FACTS

Cel mai mare festival popular la care se bea multă bere se desfășoară la Munchen și se numește Oktoberfest. În ciuda numelui, el are loc la mijlocul lunii septembrie.

Naționala de Fotbal a Germaniei este numărul 1 în lume în acest moment. Voi știți vreun jucător de fotbal neamț?

Grădinița s-a inventat în Germania în 1837. În traducere înseamnă gradina copilului pentru că mintea copiilor trebuie hrănită precum o plantă.

POVEȘTI

Poveștile scrise de frații Grimm au încântat copilăria multor generații. Ei sunt cunoscuți pentru colecția de basme publicată în două volume care conține, printre altele, Albă ca zăpada, Cenușăreasa, Scufița roșie și Hansel și Gretel. Astăzi vă invităm să ascultați Croitorașul cel viteaz și Muzicanții din Bremen.

ART&CRAFT

Îmbrăcămintea tradițională din Germania include faimosul Lederhosen, o ținută purtată cândva de bărbații din mediul rural. Astăzi aceste haine mai sunt văzute la petrecăreții de la festivalurile de bere.Pantaloni până la genunchi cu bretele și o cămașă cu mânecă scurtă. Pentru femei, hainele tradiționale germane includ Dirndl, o rochie făcută din corset și fustă completă. Cămașa de dedesubt are mâneci scurte și bufante. La gât femeile mai poartă și inimioare facute din material textil sau turtă dulce (Lebkuchenherzen) pe care scriu tot felul de mesaje – Îmi place de tine, Ești drăguț etc.

Ce-ar fi să încercăm să facem și  noi un astfel de colier? Avem nevoie de o bucată de carton maro, o ață de prins la gât, nasturi, pietre și tot ce vă vine în minte! Suntem curioși: ce mesaj vei scrie pe colier?

Ești gata să răspunzi la întrebări?

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Povești în jurul lumii este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.

MEXIC

MEXIC

Hola! Sunt Mexic, țara cântăreților mariachi, a pălăriilor mari sombrero, asortate cu celebrele poncho din lână și a puternicei băuturi tequila! Mă găsiți pe hartă în America de Nord și am cei mai mulți vorbitori de spaniolă din lume!

 

 

 

Sunt o țară veselă, colorată, vizitată de milioane de turiști anual, în special pentru plajele superbe cu nisip alb și fin. Dar am și munți frumoși, chiar și vulcani, dintre care cel mai cunoscut și activ chiar, adică erupe lavă încinsă încă din timp în timp, se numește Popocatepetl sau El Popo. După o legendă aztecă, vulcanul a fost un soldat în slujba regelui, îndrăgostit de o prințesă care se sinucide, crezându-l căzut pe câmpul de luptă. Reîntors victorios, acesta așază corpul neînsuflețit al iubitei sale pe un munte și veghează lângă ea cu o făclie fumegândă.

Capitala mea și cel mai mare oraș din țară este Ciudad de Mexico, cu aproximativ 20 de milioane de locuitori. Am 31 de state, iar denumirea mea oficială este: Statele Unite Mexicane. Moneda națională este peso. Drapelul este tricolor – verde (speranță), alb (unitate) și roșu (sângele eroilor), având în mijloc stema cu un vultur auriu, un șarpe și un cactus. 

Civilizațiile antice mayașă și aztecă au existat aici acum mulți ani și au lăsat în urmă temple și piramide din piatră impresionante, arhitectură deosebită, dar și sisteme calendaristice, matematice și studii de astronomie.

Pe lângă asta, mexicanii au o puternică moștenire indiană, au fost conduși de spanioli vreme de trei secole și împart granița cu cea mai bogată țară a lumii, Statele Unite ale Americii.

Mâncărurile mexicane conțin fasole și porumb, ardei iute, roșii, carne și brânză! Încearcă și tu când ai ocazia tortilla, taco, burrito, chilli cu gust picant și alte bunătăți mexicane și savurează o ciocolată caldă!

Mexicanilor le plac luptele cu tauri, aduse aici de cuceritorii spanioli, rodeo-urile, dar și fotbalul și alte sporturi care îi fac să se manifeste zgomotos și să sărbătorească până în zori cu muzică și dansuri mexicane.

Muzica mexicană se cântă de obicei la chitară. Mariachi sunt formații care umbla dintr-un loc în altul și sunt compuse din 2 viori, 2 trompete, 2 chitări și un guitarrón, o chitara mai mare și mai grăsuță.

Familia este foarte importantă pentru mexicani, de aceea dau foarte des petreceri la care participă cu toții. Multe din satele lor sunt construite în jurul unei piețe.

Bărbații se îmbracă în pantaloni, cămașă și sandale (huraches), iar femeile în fuste și bluze viu colorate și frumos asortate. Mexicanii sunt foarte buni meșteșugari și artiști recunoscuți. 

 

Cu siguranță ați auzit de Frida Kahlo, pictoriță recunoscută în toată lumea prin autoportretele inconfundabile și vocea sa care a vorbit în numele femeilor mexicane și nu numai. Iubea accesoriile și stilul vestimentar îndrăzneț, ba chiar a impus în modă coronița cu flori multicolore, pe care astăzi foarte multe fete o poartă!

Diego Rivera, soțul Fridei Kahlo, este un alt artist al Mexicului, recunoscut pentru picturile sale murale de mari dimensiuni, care pot fi admirate în Mexic, dar și în SUA și alte țări unde a fost invitat să picteze. El este cel care  a influențat arta pictoriței Frida Kahlo. 

Dar de actorul Anthony Quinn ați auzit? Este primul mexican care a câștigat un Oscar. 

LOCURI DE VIZITAT

Ca mai toți turiștii care ajung în Mexic, și voi ar trebui să începeți cu capitala, orașul aflat la înălțimea de peste 2000 m, pe locul unui lac străvechi, extrem de aglomerat, cu parcuri interminabile, arta stradală, clădiri care au istoria locului zugrăvită pe ele, ruine aztece din piața centrală până la periferie, cu Catedrala Metropolitană și Palacio National unde a pictat Diego Rivera. Muzeul de Antropologie nu trebuie ratat în Ciudad de Mexico și Templul Mayor, locul încoronărilor în Imperiul Aztec. Și dacă tot sunteți în zonă, mergeți și la Grădinile Plutitoare, un loc cu canale pe care te plimbi cu barca, prin natura luxuriantă.Peninsula Yucatan, cea mai vizitată zonă a Mexicului, cunoscută pentru jungla tropicală, peșteri, plajele care îți taie răsuflarea și stațiunea Cancun, celebră pentru nisipul fin și apa Mării Caraibelor. Tot aici se află și un vechi oraş mayaş, Chichen Itza, unul dintre cele mai importante locuri istorice ale umanității, cu piramida Kukulkan sau Castelul, de 30 de metri înălțime. Ceea ce este atracţia principală a piramidei și adună de două ori pe an mii de vizitatori este coborârea simbolică a Şarpelui cu pene, un efect extraordinar de lumină, observat timp de zece minute în zilele de echinocţiu, 20 martie şi 21 septembrie, în jurul orei 3 p.m. Razele soarelui formează treptat, pe balustrada vestică a feţei dinspre nord, o succesiune de 7 triunghiuri de lumină, ce umplu treptat linia coborâtoare, asemenea corpului unui şarpe.
Canionul de Cupru, asa cum este cunoscut in Mexic, este format, practic, din 6 canioane. Numele provine de la nuanțele de verde ale stâncilor, șase râuri contribuind la sculptarea văilor uimitoare ale acestui canion din Chihuahua. Cel mai adânc punct al canionului de cupru ajunge până la aproape 2000 de metri. Este mai mare și mai adânc decât vărul său american, Marele Canion.

 

Teotihuacan, Orașul Zeilor, la 50 km de capitală este o structură antică uriașă, construită cu mare precizie, pe care locuitorii o consideră sacră și sub care sunt convinși că există Izvorul Sfânt al Sfinților. Orașul aztec a fost, în anii săi de glorie, cea mai mare așezare umană de pe continentul american și printre cele mai mari din lume. Avea peste 100.000 de locuitori. Aici puteți vedea Piramida Soarelui și Piramida Lunii.
Acapulco, stațiune și paradis exotic, vizitat de milioane de turiști, loc în care s-au filmat filme celebre, și unde te poți întâlni oricând cu actori celebri de la Hollywood. Acapulco înseamnă golful superb, munți cu vegetație bogată, catedrale și muzee și plajele cu nisip alb.   

ȘTIAȚI CĂ ? 

Ciocolata și popcornul au apărut în Mexic? În timp ce ciocolata caldă era considerată băutura zeilor, popcornul se făcea în oale de lut încinse și se numea momochtli. Dar guma de mestecat? N-ați fi zis că este atât de bătrână, nu-i așa?

Copiii mexicani primesc cadouri atât de Crăciun, cât și pe 6 ianuarie, de Ziua Celor Trei Regi, o sărbătoare foarte importantă. O altă sărbătoare care adună familiile la petrecere este Cinco de Mayo, 5 mai, sărbătorită inclusiv în școli, cu evenimente artistice, demonstrații de luptă și piese de teatru, concerte cu mariachi care cântă la chitare și din voce, cu maracas și mult, mult ritm de dans.

Mexicul este cel mai mare producător de sare din lume?

În fiecare an milioane de fluturi Monarh migrează din Nordul Statelor Unite până în pădurile de pini din centrul Mexicului. Călătoria, de mai bine de 4.000 de km, este unul dintre cele mai fascinante mistere ale naturii, oamenii de știință neavând o explicație a modului în care fluturii reușesc să ajungă în fiecare an, în circa 8 săptămâni, în regiunea Michoacan.

Mexicul este situat în Cercul de Foc al Pacificului, zona cu cele mai multe cutremure și vulcani activi de pe Pământ?

FUN FACTS

În Mexic sunt peste 50 de specii de pasăre colibri. Pe lângă alte mii de specii de plante și animale. Și câinele Chihuahua provine tot de aici și este numit așa după un stat mexican.

În Mexic este cel mai mic vulcan din lume, Cuexcomate, în orașul Puebla, de fapt un fost gheizer care se poate vizita. În interior are o scară.

Situată în Valea Mexicului pe o rețea de ape subterane, capitala Ciudad de Mexico se scufundă anual cu câțiva centimetri, un proces care încă nu a fost oprit. În unele zone, în ultimii 100 de ani, orașul s-a scufundat cu mai mult de 9 m.

Aztecii credeau ca turquoise-ul îi protejează și își pictau scuturile cu această culoare.

Día de los Muertos (în traducere Ziua Morților) este una dintre cela mai importante sărbători ale mexicanilor și poate chiar mai spectaculoasă decât Halloween. Mexicanii se îmbracă în scheleți și participă la parade, festivaluri și petreceri, din zori și până în noapte. Rudele oferă flori portocalii, pâinea morţilor, băuturi și cranii de zahăr și aprind lumânări pentru fiecare suflet amintit.

 

 

 

 

POVEȘTI

Poveștile mexicane sunt adesea alegorice. Ele ne învață multe despre onestitate, muncă, rezistență și înțelepciune. Intrați pe secțiunea de Povești audio a site-ului nostru pentru a asculta Cei doi puișori și Cocoșul de pe acoperiș, două povești foarte frumoase, care vă vor da indicii și pentru Quiz-ul care urmează. 

ART&CRAFT

Vă propunem să facem împreună sombrero, pălăria mexicană cu boruri largi și foarte colorată. Cum? Foarte simplu: aveți nevoie de o farfurie mare de plastic, un pahar de plastic, lipici și hârtie colorată sau chiar creponată dacă aveți acasă. În mijlocul farfuriei așază paharul cu gura în jos și trasează conturul, ca să știi exact unde este poziția corectă. Apoi dă cu lipici conturul și lipește paharul ca în imaginea alăturată. Pe marginea farfuriei lipește hârtie colorată pe care înainte o rupi și formezi mingiuțe mici, ușor de lipit. Dacă vrei, poți adăuga fâșii subțiri de hârtie colorată pentru a le lipi pe margine, să atârne frumos sau poți să faci orice altă podoabă cu care să îmbogățești sombrero-ul colorat. Ei, cum a ieșit? Ești gata de FIESTA? (adică petrecere, în spaniolă).

Ești gata să răspunzi la întrebări?

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Povești în jurul lumii este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.

ITALIA

ITALIA

Mamma mia! Ce bine îmi pare să vă întâlnesc! Sunt Italia, țara pastelor, a delicioasei pizza, a grozavei gelato (înghețată), a sticlei de Murano din care se fac bijuterii superbe și a atâtor altor minuni pe care le veți descoperi pe parcurs!

Am de arătat multe opere de artă, dar și cele mai numeroase locuri istorice din patrimoniul UNESCO din lume (55 la număr) printre care Matera, orașul cu locuințe săpate în stânci sau Alberobello, orașelul hobiților!

Italienii sunt suporteri înfocați de fotbal, sunt iubitori de muzică și timp cu prietenii, de mâncare rafinată și pun pasiune în tot ce fac. Munte, mare, dealuri cu viță de vie, sate pescărești colorate, orașe superbe cu milioane de turiști, piațete pietruite și vechi castele care încă păstrează aerul somptuos de altădată. Asta sunt eu. Numai cine nu m-a vizitat nu înțelege cât de frumoase sunt aceste locuri. Andiamo! Adică Să mergem! Pornim într-o călătorie fascinantă! 

Capitala mea este Roma, orașul magnet care a produs zicala Toate drumurile duc la Roma. Vorbesc italiana, urmașa limbii latine, iar steagul meu este tricolor și are culorile dispuse pe verticală: verde, alb și roșu. Imnul se numește Cântecul italienilor, iar țara este condusă de un președinte.

Pe teritoriul meu sunt de fapt trei țări – Italia, San Marino, cea mai veche republică și Vatican, cea mai mică țară din lume.

PERSONALITĂȚI

nd vine vorba despre artiști italieni faimoși nu putem să nu pomenim de Leonardo da Vinci, de Michelangelo sau de Botticelli. Michelangelo a fost pictor, sculptor, inginer și arhitect în perioada Renașterii. A fost faimos încă din timpul vieții și este cunoscut pentru statuia lui David din Florența.


Da Vinci a fost un geniu. Pictura sa Mona Lisa poate fi văzută la Luvru, în Paris. A fost un mare inventator și a studiat concepte precum calculatorul, elicopterul sau costumul de scafandru.

Continuăm această listă extraordinară de oameni care au făcut istorie, cu Cristofor Columb, primul european care a ajuns în America. A traversat de patru ori Oceanul Atlantic și a fost inspirat de Marco Polo, un alt italian celebru care a parcurs Drumul Mătăsii și a ajuns în China, Mongolia și Japonia, mult înaintea altor europeni.

 

 

 

 

Dar muzica de operă? Știați că primele opere au fost compuse aici, iar Italia este considerată capitala Operei? Rossini – Bărbierul din Sevillia, Giuseppe Verdi – Traviata, Giacomo Puccini – La Boema, tenorul Luciano Pavarotti, dar și cele mai faimoase și vechi teatre de operă din lume – Scala din Milano sau La Fenice din Venezia sunt doar câteva dintre argumente.

Și cine nu a auzit de scriitorii Dante Alighieri sau Umberto Eco? Chiar și Pinocchio este italian, scriitorul Carlo Collodi i-a dat viață tot pe meleagurile mele. 

Aș putea să vă mai povestesc despre designerii celebri Versace sau Armani, de actrița Sophia Loren sau regizorii Federico Fellini și Franco Zeffirelli!

Sau să mă întorc în timp și să vă spun că Iulius Cesar, cel mai cunoscut împărat roman a fost un geniu militar care a transformat Roma într-unul dintre cele mai mari imperii din istorie!

Lista este enormă! Stați să vedeți și câte locuri sunt de vizitat!

 

Veneția

Cine nu a auzit de Veneția, orașul fără mașini pe care îl poți străbate la pas, cu barca sau cu tradiționala gondolă? Urcă fără teamă în bărcuța lunguiață și lasă-te purtat pe canalele acestui oraș construit pe apă. Cei care te vor duce în acest tur fermecător chiar știu ce fac pentru că, dacă vrei să fii gondolier, ai nevoie de 400 ore de studiu!

În Veneția se află Piața San Marco cu porumbei prietenoși care ți se așază pe umăr și bazilica decorată cu mozaic, aur, marmură, pietre prețioase. De asemenea, aici poți vizita Palatul Dogilor. Și să nu uităm de Carnavalul de la Veneția, festivalul costumelor și măștilor extravagante.

Roma

Capitala Italiei are peste 2500 de ani și a fost centrul Imperiului Roman – cel mai puternic și bogat imperiu din istorie. Poți începe plimbarea în centru din Piața Navona, locul în care se adună artiștii, iar apoi te poți opri la Fontana di Trevi. Peste 3000 de euro sunt aruncați zilnic aici, iar banii sunt folosiți pentru a hrăni săracii. Legenda spune că dacă arunci aici un bănuț, într-o zi te vei întoarce sigur la Roma.

Aproape de fântână se află Pantheonul, construit ca templu pentru zei. Aaaa, și să nu uiți de Colosseum, cel mai mare amfiteatru din lume, în formă de ou, cu mai mult de 80 intrări, și în care pe vremuri se băteau gladiatorii. Are 50 de metri înălțime, iar sub arenă există o rețea de pasaje secrete, uși și lifturi. Peste 65.000 de oameni puteau participa la adunările organizate aici.

Vatican

Un amănunt cu adevărat interesant este că la Vatican îl puteți asculta sau chiar vedea pe Papă, conducătorul Bisericii Catolice. Este cel mai mic stat din lume – are jumătate de kilometru pătrat și puțin peste 1.000 de locuitori. Aici se află Domul Sfântul Petru, cea mai mare biserică din lume. Tot aici se află Capela Sixtină, unul dintre cele mai vizitate locuri de la Vatican, pictată de Michelangelo. Cele 10 muzee ale Vaticanului cuprind picturi, sculpturi, tapițerii, armuri, obiecte de artă. S-a calculat că ai avea nevoie de 9 ani ca să poți vedea fiecare obiect de aici, fără să stai mai mult de 30 secunde în fața fiecărui exponat!

Milano

I se spune orașul modei, al shoppingului și al afacerilor. În centrul orașului se află Domul din Milano, cu sute de turnuri și statui impresionante. Galeria Vittorio Emanuele II este unul dintre cele mai luxoase centre comerciale din Europa. Branduri renumite de fashion sunt prezente sub acest acoperiș din sticlă. Dacă ești în Milano și vrei să ajungi la Roma, te poți urca în trenul de mare viteză numit Freccia (săgeată).

Florența

Chiar în inima Toscanei te așteaptă acest oraș considerat acasă de Leonardo da Vinci. Este locul în care au fost inventate pianul și brandul Gucci. Primul loc în care poți merge e Piazzale Michelangelo unde vei vedea o copie după faimoasa sculptură David a lui Michelangelo, apoi poți urca la basilica San Miniato al Monte, construită cu marmură albă și verde. Fă pauze dese și încearcă înghețatele delicioase din Florența pentru că aici a fost inventat celebrul desert italienesc.

Pisa

Este orașul cu cea mai faimoasă clădire înclinată din lume, monument istoric UNESCO: Turnul din Pisa. Se pare că din cauza solului nisipos, turnul a început să se încline în timp ce se construia etajul al treilea. Următoarele etaje au fost construite oblic, pentru a echilibra partea înclinată. Turnul are aproape 300 de trepte și o înălțime de 56 m, iar în vârf sunt șapte clopote care corespund notelor muzicale.

Sicilia

Este cea mai mare insulă din Marea Mediterană și una dintre cele mai cunoscute destinații de vacanță datorită plajelor și apei cristaline, dar și a vegetației: portocali, lămâi, mandarini, palmieri, bambus, culturi de bumbac. În orașul Agrigento se află Valea Templelor (Templul lui Jupiter, Templul lui Hercule, Templul Herei etc.), iar în Catania se află vulcanul Etna care erupe aproape o dată la trei luni.

 

FUN FACTS

Italia arată pe hartă ca o cizmă cu toc ce își face apariția din Marea Mediterană. Partea amuzantă este că această cizmă pare că lovește o minge care este de fapt insula Sicilia!

Italienii vorbesc cu… mâinile. Da, pare amuzant, dar e adevărat. Ei au gesturi pentru tot felul de sentimente pe care vor să le evidențieze. De exemplu, atunci când vor să spună că mâncarea a fost delicioasă obișnuiesc să își sărute zgomotos degetul arătător. Mamma mia! este expresia prin care își exprimă încântarea.

Hai la masă! Pastele în Italia au peste 200 de forme și se pot găti în zeci de feluri! Pizza a fost inventată în Napoli. Cea mai faimoasă pizza este Margherita, care a primit numele de la regina cu acelasi nume, prima care a avut ideea unei pizza colorată în culorile steagului Italiei: roșu – tomate, alb – mozzarella, verde – busuioc.

ȘTIAȚI CĂ?

În Italia se află o mulțime de vulcani printre care și Vulcanul Etna, cel mai înalt și activ din Europa. Deși erupe foarte des, oamenii și-au construit case la poalele lui pentru că solul este foarte fertil pentru vița de vie, măslini și pomi fructiferi. Vezuviu este un alt vulcan celebru din Italia. Este vulcanul care a distrus orașul Pompei, care poate fi vizitat și în zilele noastre. Este foarte bine conservat!

Italia e recunoscută pentru scuterul Vespa, preferat de tinerii din întreaga lume și pentru super mașinile pe care le construiește: Ferrari, Lamborghini. Stiați că, recent, un Ferrari de colecție s-a vândut cu 35 de milioane de Euro?

Italienii sunt faimoși pentru invențiile și descoperirile lor, pentru arta și artiștii recunoscuți în toată lumea. Ei au inventat pianul și termometrul, conurile de înghețată și ochelarii de vedere

POVEȘTI

Poveștile italiene sunt produsul impresionant al unei istorii artistice și literare deosebite. Noi propunem două, iar vouă vă rămâne misiunea să descoperiți minunata literatură italiană prin alte lecturi. Berta și Nero  și Barca fermecată sunt cele două povești pe care trebuie să le citiți și să le ascultați, pentru a putea răspunde mai departe la quiz-ul pe care vi l-am pregătit.

ART&CRAFT

Turnul din Pisa este tema italiană de la Art&Craft, ușor de realizat și mai apoi foarte ușor de re-asamblat. Aveți  nevoie de câteva coli de hârtie din blocul de desen, de capsator sau lipici și carioci sau culori pentru a înfrumuseța turnul vostru. Pe fiecare coală, dispuse orizontal și pe toată suprafața colii, desenăm ferestre mari rotunjite, ca în imaginea alăturată. Colile de desen se lipesc sau se capsează formând fiecare un cerc, respectiv un etaj al turnului. Și apoi le așezăm una peste alta, și nu uităm să înclinăm turnul! Faceți turnul cât de înalt și înclinat doriți. Ei, cum a ieșit?

Ești gata să răspunzi la întrebări?

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Povești în jurul lumii este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.

BRAZILIA

BRAZILIA

Salutare tuturor copiilor mici şi mari! Sunt efervescentă, sunt plină de viaţă, sunt Brazilia, cea mai mare ţară din America de Sud şi a 5-a ţară din lume,  și ca mărime şi ca număr de locuitori. Istoricii spun că numele meu vine de la brazilwood – un copac cu lemn roșu-portocaliu strălucitor care se folosește pentru confecționarea instrumentelor muzicale.

Sunt o țară verde și deosebit de frumoasă! Aţi auzit de fluviul Amazon? Este al doilea fluviu ca mărime din lume după Nil. Şi cea mai mare parte din Jungla Amazoniană se află tot pe teritoriul meu, aşa că mă mândresc cu milioane de specii de plante, animale, păsări, insecte, vietăţi de tot felul ascunse de ochii oamenilor şi mult, mult verde care face ca harta mea să semene cu o salată apetisantă.

Dintre speciile grozave de păsări și animale, trebuie să reții tucanul, un fel de papagal foarte colorat, inteligent și guraliv, simbol brazilian al varietății naturale. Tucanii au ciocul mare și sunt așa de simpatici, încât mulți brazilieni îi țin ca animale de companie, păsări de apartament.

Ne place mult să dansăm și să petrecem. Probabil ați auzit de samba. Este un dans de origine africană și este unul dintre simbolurile noastre culturale. Vă invit în pași de dans mai departe, în călătoria noastră!

Capitala mea este oraşul Brasilia, cu S nu cu Z ca numele ţării. Dar cel mai mare oraş al meu este Sao Paulo. Sunt condusă astăzi de un preşedinte, dar am fost condusă şi de împăraţi pe vremea Imperiului Brazilian. Şi să ştiţi că sunt printre foarte puţinele ţări care au fost condus de femei.

Chiar și drapelul meu, botezat de brazilieni Auriverde, conține verdele pădurilor și galbenul aurului, cele două bogății naționale. În mijlocul drapelului este un cerc indigo, cu 27 de steluțe reprezentând statele Braziliei și motto-ul ţării, Ordine şi progres.

Locuitorii mei vorbesc limba portugheză. Dacă vrei să saluți un brazilian, poți să spui simplu: Oi! sau Ola! Asta înseamnă Salut! Iar dacă vrei să știi ce face, cum se simte, atunci întrebi: Tudo Bem? Totul este în ordine?

Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro este printre cele 7 minuni ale lumii şi una dintre cele mai mari statui ale Mântuitorului din toate țările. Are 30 de metri înălțime și este reparată destul de des pentru că este expusă fulgerelor!

Carnavalul de la Rio, cel mai mare carnaval și petrecere din lume, la care anual participă 2 milioane de persoane care dansează samba pe ritmuri amețitoare. 

Tot aici este și Plaja Copacabana, cea mai cunoscută din țară și foarte apreciată de turiști, unde se adună de Revelion peste peste 1 milion de oameni pentru focurile de artificii spectaculoase.

Cascadele Iguazu reprezintă cel mai mare grup de cascade din lume. Sunt 275, una lângă alta. Este o privelişte extraordinară, tone de apă căzând de la înălțime și spumegând permanent! Nu este de mirare că locul a fost declarat patromoniu mondial UNESCO.

Fortaleza, metropola modernă, nu trebuie ratată în vacanța voastră în Brazilia. Aici întâlnești litoralul pe o lungime de 30 de km, dar și zgârie nori, restaurante și muzee impresionante, într-un cuvânt varietate. Este un oraș foarte căutat de turiști.

ȘTIAȚI CĂ ? 

Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume? De altfel se spune că cea mai bună cafea din lume vine din Brazilia!

Fotbalul este cel mai iubit sport în Brazilia, care a câștigat de 5 ori Cupa Mondială! Aici s-au născut: Pele, Ronaldo, Ronaldinho, şi să nu-l uităm pe Neymar. Pele, cel mai mare jucător de fotbal din toate timpurile, este în Cartea Recordurilor pentru cele mai multe goluri marcate: peste 1200 în peste 1300 de meciuri în toată cariera sa. Există chiar o schemă în fotbal, pe care o fac cei mai talentați fotbaliști, care se numeşte evident braziliana. Fiecare oraș are măcar un stadion de fotbal.

Brazilia este renumită pentru cele peste 600 de specii de reptile, inclusiv uriașii șerpi anaconda, boa sau constrictor!

Cam 10 milioane de brazilieni trăiesc în favele, ghetouri de la periferia orașelor mari. Oamenii care trăiesc aici sunt foarte săraci, iar clădirile sunt fabricate din materiale ieftine, precum plastic, lemn, sticlă și resturi.

FUN FACTS

Brazilienii au inventat un dans – luptă, numit capoeira, un fel de artă marțială braziliană cu salturi, mișcări acrobatice, flexibilitate deosebită și… muzică, evident.

Deși au o bucătărie variată, mâncărurile preferate acasă sunt orezul și fasolea și carnea de vită. Cafeaua este cea mai populară băutură. Dacă vizitați Brazilia, trebuie să încercați mâncarea lor națională, Feijoada, adică boabe de fasole neagră, carne (de obicei din porc) și bucăți de cârnați. Se adaugă de obicei și legume și uneori chiar și banane!

În Brazilia, cerșetoria nu este o rușine, este considerată o profesie. Sunt mulți cerșetori pe străzi, dar cu toate acestea obiceiul este ca fiecare familie, chiar și mai puțin bogată, să aibă menajeră în casă.

 

 

POVEȘTI

Poveștile braziliene sunt fascinante și de foarte multe ori au ca subiect bogăția naturală a țării, natura ei sălbatică și plină de vietăți impresionante. Intrați pe secțiunea de Povești a site-ului nostru pentru a asculta Hainele colorate ale micului gândac și Maimuța și bananele, două povești foarte frumoase, care vă vor da indicii și pentru Quiz-ul care urmează. 

 

ART&CRAFT

Șarpele din hârtie este propunerea noastră pentru Brazilia, renumită pentru șerpii ei mici și mari, așa cum ați aflat deja. Luați o foaie de hârtie, o farfurie care să vă ajute să trasați conturul exterior al șarpelui încolăcit. Acum decupați cercul mare și începeți să trasați conturul corpului lung al șarpelui de la coadă la cap, și nu uitați să faceți forma capului un pic mai mare decât restul corpului care este lung și subțire. Acum decupați cu foarfeca mergând pe conturul trasat și colorați șerpișorul cum vă place. Mulțumiți de rezultat?

Ești gata să răspunzi la întrebări?

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Povești în jurul lumii este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.

INDIA

INDIA

Namaste! Sunt India, ţara condimentelor, a doua țară în lume ca număr de locuitori! Numele meu vine de la fluviul Ind sau Indus despre care se spunea demult că izvorăşte chiar din Rai. Sunt mândră de tradițiile mele, dansurile și locurile minunate pe care te invit să le descoperi!

Sunt o ţară mare și colorată, cu povești uimitoare, din sudul Asiei, unde s-a născut yoga, iar dansul este prețuit și învățat de la cele mai mici vârste. Știți că există mișcări specifice pentru mâini, picioare, corp, dar și pentru pentru ochi și bărbie?

Simbolul național al Indiei este tigrul bengalez, cunoscut pentru puterea și frumusețea sa, specie protejată prin lege. În India avem un mare respect pentru animale.

Femeile indiene poartă sari, o pânză lungă de până la 6 metri, pe care o înfășoară pe corp după o tehnică specială. Bărbații poartă dhoti, o pânză înfășurată în jurul taliei.

 

Indienii au o bucătărie spicy, condimentată cu ierburi aromatice. Curry este un fel de mâncare cu sos picant. Biryani denumește o categorie de feluri de mâncare înrudite cu pilaful care se prepară cu orez, carne, legume și mirodenii. Poate o să vă surprindă, dar avem inclusiv un ceai picant! Și, ca să n-o mai lungim, aflați că 70% din condimentele lumii vin din India!

V-am salutat la început cu Namaste! Este salutul indian care înseamnă Mă închin ție! Se face cu palmele lipite în dreptul inimii și o plecăciune ușoară. Puteți încerca și voi! Noi nu spunem La revedere, ci Phir Milenge care înseamnă Până când ne vom revedea.

Buddha este probabil cel mai cunoscut om și simbol al Indiei. Buddha este și zeu, dar și titlu pentru o persoană care a descoperit iluminarea spirituală. Descoperiți legenda copilăriei lui în povestea Siddhartha și lebăda.

Nu putem trece mai departe fără să-l amintim pe Mahatma Ghandi, un îndrumător spiritual cunoscut în toate colțurile lumii, cel care a obținut independența Indiei fără violență. Principiul său cel mai de preț a fost Adevărul.

Capitala Indiei este orașul New Delhi, din păcate cunoscut ca cel mai poluat oraș din lume. Cel mai mare oraș indian este Mumbai, cu 12 milioane de locuitori. Și, dacă te intrebi câți oameni găzduiește India, află că peste 1 miliard de locuitori. Ei vorbesc limba hindi, engleza plus alte 22 de limbi. Indienii sunt împărțiți din punct de vedere social în caste, în funcție de familia în care se nasc, și le este aproape imposibil să își schimbe casta. Cele mai bogate caste sunt cele ale preoților, proprietarilor de pământuri, oamenilor din armată.

Drapelul Indiei este tricolor: portocaliu șofran sus, alb pur la mijloc și verde crud în partea de jos. La mijloc, pe porțiunea albă, se află o roată cu 24 de spițe, numită Ashoka Chakra.

Când merg la cumpărături, indienii plătesc cu rupii indiene, moneda lor națională, iar imnul național este Jana Gana Mana care înseamnă Mințile tuturor oamenilor, după o poezie scrisă de laureatul premiului Nobel pentru literatură, Rabindranath Tagore.

Dacă ajungeți vreodată în india, nu trebuie să ratați Taj Mahal, cel mai faimos monument din această țară, ridicat în numele iubirii, în Agra. Construit de un împărat pentru soția sa, ridicarea lui a durat 22 de ani, iar materialele au fost aduse din toată lumea. Este unul dintre cele mai vizitate locuri de pe Pământ și face parte din cele 7 minuni ale lumii.

Cel mai înalt pod din lume se află în India, podul Bailey, cu o altitudine de peste 5000 de metri deasupra nivelului mării.

Munții Himalaya au 9 dintre cele 10 cele mai înalte vârfuri din lume! Himalaya înseamnă locul zăpezii.

Sigur ai auzit de vârful Everest, cel mai râvnit de alpiniști. Ei bine, aici este (8848 m).

Jaipur este numit și orașul roz, datorită culorii clădirilor. În Palatul Orașului încă mai locuiește fosta familie regală. Tot aici vedeți și palatul plutitor.

Bollywood, centrul cinematografiei indiene, aflat în orașul Mumbai, produce aproape 2.000 de filme anual!

Râul Gange este cel mai lung fluviu din India si este considerat sacru de către hinduși. Numele său provine de la Ganga – zeiţa purificării – venerată prin festivaluri religioase în care oameni din întrega lume călătoresc la râu să se scalde pentru a scăpa de păcate. Deși sfânt, Gange este extrem de poluat pentru că, cei peste 400 milioane de oameni care locuiesc în apropierea sa, acolo se spală şi tot acolo îşi curăţă hainele zilnic.

  

ȘTIAȚI CĂ?

Numărul zilnic al călătorilor din trenurile Indiei este egal cu populația Australiei! 23 de milioane de oameni circulă zilnic între cele 7.000 de stații, iar căile ferate indiene au peste 1 milion de angajați!

Freddie Mercury, solistul formației rock Queen, era indian! Numele lui adevărat era Farrokh Bulsara. Nu știai asta, pun pariu!

Șahul a fost inventat în India. Tot aici s-au inventat nasturii și șamponul, rigla și bumbacul din care se fac hainele!

Ramayana, unul dintre cele mai lungi poeme antice indiene, are 24.000 de versuri. Nu știați asta, pun pariu!

În India, elefantul simbolizeaza înțelepciunea și puterea regală. În trecut se credea că pământul este susținut de 4 elefanți. În timpul Festivalulului Elefanților din Jaipur, vizitatorii pot admira șiruri întregi de elefanți împodobiți defilând într-o paradă plină de culoare.

FUN FACTS

În cei peste 1.000 de ani de istorie, India nu a invadat niciun alt stat. Este și cea mai mare, mai întinsă și mai consolidată democrație a lumii.

Cea mai numeroasă familie din lume trăiește în India, respectiv un bărbat cu 39 de soții și 94 de copii.

Cifrele pe care voi le folosiți zilnic 0, 1 2… , au fost inventate de matematicieni indieni. Noi le spunem cifre arabe, sistemul fiind adus în Europa de arabi. Le spunem așa ca să le deosebim de cifrele romane I, II, III… și așa mai departe.

 

POVEȘTI

Am aflat împreună foarte multe lucruri interesante despre India. Acum vă invităm să aflați și două povești din folclorul acestei țări fascinante. Fiți atenți la detalii, cine știe când vă vor folosi la Quiz?

Siddhartha și lebăda

și 

Maimuța și boasca țestoasă

ART & CRAFT:

Acum, hai la joacă! Știați că în India tatuajele pe mâini se fac cu pudră de henna, o plantă cu proprietăți vindecătoare care colorează pielea pentru câteva zile? Nu este un tatuaj permanent, dar are în tradiția indiană importanță deosebită, fiind un ritual de înfrumusețare. Încercăm și noi? Desenați conturul palmei voastre pe o coală de hârtie. Acum începeți să desenați ce simboluri considerați că vă inspiră: soare și animale, flori și forme geometrice, toate înlănțuite într-un tatuaj pe model indian, dar pe hârtie. Cum vă descurcați?

 

Ești gata să răspunzi la întrebări?

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Povești în jurul lumii este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.

CHINA

CHINA


Nǐn hǎo! Bună, copii! De data aceasta nu vă spun cine sunt, vă las pe voi să descoperiți! Primul indiciu se află chiar în cuvântul pe care eu îl scriu așa:

Pare complicat, nu? Alfabetul meu este foarte diferit de cel pe care îl cunoașteți voi și are aproape 50.000 de simboluri! Nu este compus din litere, ci din imagini, simboluri și semne.

Sunt una dintre cele mai mari și vechi țări ale lumii, mă găsiți pe Globul Pământesc în Asia și am 14 vecini. Am cei mai mulți locuitori din lume și sunt foarte mândră de ei pentru că rezistă cu mult curaj deselor tsunami, cutremure și inundații.

Dar, cel mai și cel mai amuzant este că sunt țara în care se află toți urșii panda. Da, chiar toți! Nu vă așteptați la acest lucru, nu-i aşa? Dacă vedeți vreun panda la o grădina zoologică din Europa, să știți că acel ursuleț simpatic vine chiar din munții mei.

Încă nu ați ghicit cum mă numesc? Nu vă grăbiți, mai am indicii pentru voi. Am atât de multe lucruri interesante de spus despre mine!

Temple, ceai, dragoni și lampioane, toate fac parte din tradiția mea. Porțelanul, mătasea și hartia s-au inventat aici.

Caligrafia, scrisul acela artistic frumos face parte tot din arta chineză. Cea mai importanta religie este budismul, iar unul dintre cei mai înțelepți oameni din istorie este Confucius, care a trăit acum 3000 de ani. El credea că oamenii trebuie să traiască în armonie cu natura.

Dacă nici acum nu ați ghicit numele meu, vă mai dau un ultim indiciu: cea mai mare construcție de pe pământ se află pe teritoriul meu. Marele Zid Chinezesc are aproape 9.000 de km și a fost construit pentru a mă proteja de invadatori.

După cum vedeți, îmi place să vorbesc mult despre mine, sunt Republica Populară Chineză și vă invit să mă luați de braț și să pornim la drum mai departe!

Cine nu iubește înghetața? Ei bine, se pare că înghețata a fost inventată în China și a fost inițial preparată dintr-un amestec de lapte, orez și zăpadă. Un împărat chinez din secolul VII, avea 100 de oameni care-i făceau înghețată zilnic!

În China îți poți cumpăra înghețată cu yuani, moneda națională. Steagul meu este roșu și are într-un colț o stea mare, înconjurată de patru steluțe mai mici, galbene. În capitala mea, Beijing, trăiesc peste 17 milioane de locuitori care merg cu bicicleta, metroul sau tramvaiul suspendat.

                                                 Marele Zid Cinezesc este cea mai lungă construcție realizată vreodată de om, iar unii spun în glumă că zidul se vede de pe Lună! Nu, nu se vede! Cea mai înaltă porțiune de zid are aproximativ 8 metri, iar cea mai lată 9 metri. Deși prima parte a zidului a fost ridicată acum mai bine de 2200 de ani, trebuie să știți că fiecare dinastie a Chinei a mai construit, în timp, câte o secțiune ba din piatră, ba din lemn, ba chiar și din pământ.

Orașul Interzis este palatul imperial din Beijing și are 9000 camere. În el au locuit împărații chinezi și familiile lor timp de sute de ani. De ce se spune că e interzis? Pentru că oamenii de rând nu aveau voie să intre aici. Ca multe alte locuri speciale din China și acesta este declarat patrimoniu Mondial de către UNESCO.

Armata de teracotă este și ea un simbol al Chinei. Această colecție de sculpturi ilustrează armatele primului împărat al Chinei – Qin Shi Huang. Luptătorii, caii și carele lor au fost înmormântate odată cu împăratul pentru a-l apăra și după moarte. Se spune că aceste sculpturi au fost începute când împăratul avea doar 13 ani și au fost finalizate în 40 de ani. Cei 8000 de soldați sunt unici, fiecare având trăsături diferite.

Templul Lama este locul în care puteți admira pavilioanele cu miros de santal și iasomie, finisate cu aur, jad și lemn nobil. Dar cea mai impresionantă este statuia lui Buddha. Are 17 metri înălțime, plus 6 metri sub pământ și a fost sculptată dintr-un singur bloc din lemn de santal.

Cele mai importante râuri din China sunt Fluviul Galben și Fluviul Albastru sau Yangtze. Acesta din urmă este cel mai lung râu din Asia și al treilea din lume.

Drumul Mătăsii este cea mai veche rută comercială care făcea legătura între Asia și Europa pe vremuri. Dincolo de mătase, numeroase alte bunuri erau transportate pe aici: pietre prețioase, porțelanuri, stofe, ambră, fildeș, lac, mirodenii, sticlă, coral, metale prețioase și arme, etc.

FUN FACTS

Chinezii consideră că unghiile lungi sunt un simbol al bunăstării. De aceea, în China nu vei vedea numai femei cu unghii lungi, ci și bărbați care își arată bogăția în acest fel.

Chinezii folosesc peste 45 miliarde de bețișoare pe an. Inițial aceste instrumente de mâncat erau realizate din oase de animale, dar acum ele se fac din bambus, metal, ceramică, lemn. Mâncarea chinezească este apreciată în întreaga lume. Ingredientele de bază sunt orezul, noodles (tăieței), peștele. Dacă ajungi în China trebuie să încerci puiul cu sos dulce-acrișor, furnici în copac, pachețele de primăvară și toate felurile de preparate cu orez. Mmmmmm…

Tradițional, Anul Nou chinezesc se sărbătorește timp de… două săptămâni! Fiecare an chinezesc își primește numele în funcție de zodiacul chinezesc, reprezentat de unul dintre cele 12 animale simbolice: șobolanul, taurul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, capra, maimuța, cocoșul, câinele și porcul. Este cea mai importanta sarbatoare chineză.

Pentru chinezi culorile și numerele sunt foarte importante. 6 și 8 sunt cifre norocoase, iar roșul aduce noroc. Știați că rochiile de mireasă sunt roșii și nu albe?

ȘTIAȚI CĂ ? 

In China antică soldații purtau armuri din hârtie? Chinezii au fost războinici destoinici și au inventat praful de pușcă și zmeul cu scopul de a-i înspăimânta pe dușmani în luptă? Voi v-ați mai speria astăzi de un zmeu?

Împărații chinezi considerau că se trag din dragoni?

Urșii panda sunt foarte buni înotători?

Cel mai bătrân copac, un ginkgo biloba, se găsește în China?

Banii de hârtie, bancnotele pe care le folosim și astăzi au apărut în China?

POVEȘTI

Nu-i așa că v-a fascinat această țară? Și încă nu v-am spus tot! Chinezii au fost primii care au creat teatrul de umbre, prima formă de animație. Tocmai de aceea vrem să vă impresionăm cu o poveste ilustrată cu teatru de umbre și muzică live: Penelul fermecat (audio / LMG / video). A doua poveste este Tânărul împărat și fata înțeleaptă (audio/ LMG). Fiți atenți la detalii, cine știe când vă vor folosi la Quiz?!

ART&CRAFT

Arta este un punct forte al chinezilor. Ei au fost printre primii care au folosit bronzul, hârtia, lemnul, mătasea în scopuri artistice. Iată o idee de craft pe care o poți realiza ușor și o poți personaliza: toba. Ai nevoie de un băț de înghetată, un carton mai gros, sfoară și două mărgeluțe sau bile, foarfece. Decupează cartonul în formă de cerc și lipește-l pe bățul de înghețată. Lipește apoi sfoara tăiată în două pe laturile opuse ale cartonului și pune la fiecare capăt câte o mărgeluță. Nu uita să faci nod, ca să nu pierzi mărgeluța. Decorează toba cu simboluri care îți plac sau cu simboluri chinezești precum flori de cireș sau cu dragoni. Spor la cântat!

Ești gata să răspunzi la întrebări?

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Povești în jurul lumii este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.

RUSIA

RUSIA

Vă salut! Numele meu este Rusia și sunt cea mai mare țară din lume! Sunt atât de întinsă încât nu am încăput pe un singur continent, așa că mă găsiți jumătate în Europa, jumătate în Asia. Mă învecinez cu 14 țări și jumătate din suprafața mea este acoperită de păduri mari și dese.

Președintele meu locuiește la Kremlin, iar în trecut am fost condusă de țari la curțile cărora se organizau cele mai fastuoase baluri. Am o istorie tumultoasă și oameni excepționali pe care îi știe întreaga planetă.

Cine nu a auzit de scriitori traduși în toate limbile lumii precum Dostoievski, Pușkin, Cehov sau Tolstoi? De asemenea, Stravinsky, Rahmaninov, Prokofiev sunt unii dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX. La fel Ceaikovski, autorul celebrului balet Spărgătorul de nuci, care ne duce în lumea basmelor, a copilăriei și a dulciurilor. Dacă nu știți povestea o puteți asculta / vedea aici, chiar acum.

Baletul este tare iubit în Rusia și aici veți găsi cea mai bună şcoală de dans din lume la Teatrul Balșoi. Anna Pavlova este doar una dintre cele mai talentate și cunoscute balerine din toate timpurile. Știați că Pavlova, prăjitura aceea delicioasă cu bezea, frișcă și fructe a fost inspirată de tutu-ul diafan purtat pe scenă de artistă?

Suntem artiști, dar jucăm și mult fotbal, hockey și basket. Sigur ați auzit de gimnastele din Rusia sau de Maria Sharapova, tenismena de origine rusă care a fost numărul 1 mondial și care a luptat pentru titlu inclusiv cu Simona Halep.

Iar când vine vorba despre șah, nu prea ne întrece nimeni. 9 dintre campionii mondiali ai sportului minţii sunt ruși!

Înainte de a trece mai departe, vă mai spun doar că primul om care a ajuns în spaţiu a fost cosmonautul Yuri Gagarin și că Sputnik, primul satelit artificial care a orbitat în jurul Pământului, a fost lansat tot de ruși!

Culorile steagului meu sunt alb, albastru și roșu, dispuse orizontal. Legenda spune că așezarea culorilor pe steag este simbolică: albul l-ar reprezenta pe Dumnezeu, albastrul pe țar, iar roșul pe țărani.

Capitala Rusiei este Moscova, moneda este rubla. Limba mea este rusa și nu este ușoară deloc. Ia să vedem, puteți să pronunțați: PRIVET, adică Salut! sau DO SVIDANYIA care înseamnă La revedere?

Piața Roșie din Moscova este cea mai cunoscută piață din Rusia. Este locul din care pornesc marile străzi ale Moscovei, în toate direcțiile, și este situată chiar lângă Kremlin, adică fortăreață.

Ermitaj, al doilea cel mai mare muzeu din lume după Luvru, a fost întemeiat de împărăteasa Ecaterina a II-a la Sankt Petersburg. Ţarina se retrăgea aici pentru a admira tablourile și își obliga prietenii care o însoțeau să păstreze liniştea, să nu caşte, să renunţe la sabie și la pălărie.

Cel mai înalt munte și cel mai lung fluviu din Europa se găsesc în Rusia! Este vorba despre Muntele Elbrus (peste 5.000 metri) și Volga care se varsă în Marea Caspică, cel mai mare lac din lume. Tot pe teritoriul meu veți găsi și cel mai adânc și vechi lac de pe glob, cu peste 1.000 m adâncime, lacul Baikal.

Transsiberianul este trenul care merge pe una dintre cele mai lungi căi ferate din lume (9.200 km), călătoria cap-coadă fiind una legendară, de cel puțin 6 zile, de la Moscova la Vladivostok aproape de granița cu China și Coreea de Nord.

Sochi este cea mai populară destinație de vacanță a rușilor și nu numai, aflată între mare și munte. Aici au avut loc Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014.

ŞTIAŢI CĂ?

  • Cele mai scăzute temperaturi din lume de -70 grade Celsius s-au înregistrat în Siberia, un ţinut îngheţat, cu foarte puţini locuitori?
  • Celebra păpuşă Matrioska a fost inventată de un pictor rus, Serghei Maliutin, după modelul ouălor de lemn? Matrioska simbolizează o fetiță îmbrăcată în sarafan rusesc şi conţine alte păpuși în interior. Este cel mai popular suvenir.
  • Rusia are 9 fusuri orare, adica 9 ore diferite!!!
  • Metroul din capitala Rusiei are aproape 200 de stații, iar cea mai adâncă este la 85 de metri în subteran?
  • Rusia este mai mare ca planeta Pluto?

FUN FACTS

Din cauza deselor schimbări ale denumirilor oraşelor în Rusia, este foarte posibil ca un om care s-a născut în Sankt Petersburg să fi mers la şcoală în Petrograd, să se fi căsătorit în Leningrad şi să moară în Sankt Petersburg, fără să se fi mutat vreodată.

Cele mai cunoscute icre negre, Beluga, provin din Rusia. Un singur kilogram de caviar Beluga poate costa 10.000 de dolari! Dar rușilor le plac și tocănițele și borșul! Și sunt celebri pentru ceaiul lor fiert în samovar. De asemenea, dacă ajungi în Rusia trebuie să guști pelmeni, un fel de găluște cu carne și condimente delicioase sau blini, un fel de clătite preparate în special la finalul iernii. Tradițiile spun că forma rotundă a acestor clătite-blini convinge soarele să iasă după o iarnă grea.

În Rusia a existat o taxă pe barbă, impusă de regele Petru I, în încercarea de a convinge bărbaţii ruşi care purtau bărbi lungi să şi le radă.

 

 

 POVEȘTI

Poveștile rusești sunt o încântare atât pentru copii, cât și pentru adulți și sunt pline de învățăminte. De aceea, vă invităm și pe voi să aflați două basme tare frumoase. Fiți atenți la detalii, cine știe când vă vor folosi la Quiz?!

Turtița năzdrăvană (audio / LMG)

și

Fetița cea înțeleaptă (audio/ LMG).

 

ART&CRAFT

Acum, hai la joacă! Învățăm împreună să facem o păpușă Matrioșka! Primul pas e să desenenăm forma cifrei 8 cu un creion. V-a ieșit? Facem conturul exterior cu un creion negru. Începe să semene, nu? Continuăm cu fața, părul și baticul cu fundiță, iar apoi îi facem un șorț cât mai colorat cu buline sau flori, dungi sau pisici. Important este să vă placă! Gata! Avem o adevărată Matrioska numai a noastră! Ce ziceți? Ați reușit?

 

Ești gata să răspunzi la întrebări?

Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Povești în jurul lumii este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.

ROMÂNIA

ROMÂNIA

Bună! Eu sunt România, a 12-a țară ca mărime din Europa! Hai să îmi afli povestea!

Numele meu vine de la romanus care înseamnă cetățean al Romei. Strămoșii mei sunt dacii și romanii pentru că Dacia, locul frumos pe care se află România astăzi, a fost cucerită de Imperiul Roman. Așa au apărut poporul român și limba română.

Unii spun că harta mea seamănă cu un pește, alții cu un buchet de flori. Oricum ar fi, forma mea are legătură cu apa pentru că sunt exact lângă Marea Neagră, în partea de Sud – Est a Europei, vecină cu Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia și Bulgaria.

Sunt condusă de un președinte, dar am avut și domnitori, regi și regine pe vremuri. Vrei să știi ce mă întreabă străinii cel mai des? Cum salută românii. Spunem Bună! și Salut! când ne întâlnim cu cineva, La revedere! când ne despărțim și Mi-e dor! atunci când simțim lipsa cuiva drag.

Acum, că m-am prezentat, hai să călătorim împreună și să aflăm și mai multe lucruri interesante!

 

 

Steagul meu este tricolor: roșu, galben și albastru și a fost desenat de Petrache Poenaru, românul care a inventat stiloul în 1827.

Moneda națională este leul, iar imnul Deșteaptă-te, române! îl auziți la parade militare, la meciurile echipei naționale sau de Ziua mea, pe 1 Decembrie.

Capitala mea este orașul București, numit așa după un cioban pe care-l chema Bucur. Bucureștiului i se mai spune și Micul Paris pentru că mai demult semăna cu Parisul, iar Arcul de Triumf a fost construit după modelul celui din capitala franceză.

 

Palatul Parlamentului din București sau Casa Poporului este a doua cea mai mare clădire din lume după Pentagon. Înăuntru veți găsi 3500 de tone de cristal, aproape 500 de candelabre și peste 1500 de lumini!  Are 9 niveluri la suprafață și alte 9 subterane. Este cea mai grea şi mai scumpă clădire administrativă de pe Pământ.

Cascada Bigăr din județul Caraș-Severin, a primit în 2013 titlul de Cea mai frumoasă cascadă din lume. Aici este și locul de trecere prin țara noastră a Paralelei 45, cea care se află la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator. Legenda spune că îndrăgostiții care vor să aibă parte de iubire veșnică trebuie să bea apă din această cascadă.

La Sinaia poți vizita Castelul Peleș, reședința de vară a regilor României, construită la dorința regelui Carol I. Castelul are 160 de camere, lifturi, un turn de 66 de metri înălțime, pasaje secrete și o sală de teatru. Este primul castel din Europa care a avut electricitate.

În Delta Dunării găsim cea mai mare diversitate de plante și animale de pe planetă. Este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. În Deltă se găsește cea mai mare colonie de pelicani din Europa.

Castelul Bran este faimos pentru povestea Contelui Dracula, deşi Vlad Țepeș cu care se confundă acest personaj a locuit aici doar pentru câteva luni. Castelul este construit pe o stâncă, aşezat pe marginea unei teribile prăpastii.

Mănăstirea Voroneț este supranumită „Capela Sixtină a Estului”. Albastrul unic de pe pereții ei a ajuns subiect de poveste, iar istoricii o consideră a fi cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare. Chiar dacă rețeta culorii nu mai este cunoscută de nimeni, din fericire “albastrul de Voroneț” este foarte rezistent și a făcut față secolelor care au trecut peste.          Coloana Infinitului sau Coloana fără sfârșit este sculptura lui Constantin Brâncuși și face parte din Ansamblul Monumental din Târgu Jiu, alături de Poarta sărutului și Masa tăcerii.

Ca sarea-n bucate, Salina Turda, din județul Cluj, nu poate lipsi din lista noastră. Este unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice subterane din lume. Aici există o sală de concerte, teren de sport, de minigolf, o gondolă, dar și un debarcader pentru plimbarea cu barca pe lacul salin.

Ateneul Român este sediul Filarmonicii George Enescu și are o sală de concerte cu vizibilitate și audiție perfecte din orice colț, o frescă impresionantă ce prezintă istoria poporului român și o orgă instalată în anul 1939 cu ajutorul lui George Enescu. Puțini știu că Ateneul s-a construit după sloganul Dați un leu pentru Ateneu în urma unei loterii naționale pentru oamenii de rând. Banii s-au strâns în câțiva ani și construcția aceasta este și ea unul dintre motivele pentru care Bucureștiul este supranumit Micul Paris.

Chipul regelui dac Decebal de pe malul Dunării este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Are peste 40 de metri înălțime și a fost sculptată timp de 10 ani de către o echipă de 12 persoane. Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tonă de dinamită.

 

 

ȘTIAȚI CĂ?

De Paște se înroșesc ouă și se încondeiază cu motive specifice zonelor din țara noastră. De exemplu, în Bucovina veți observa motive folclorice precum spicul, soarele sau frunza. Toate ouăle sunt frumos colorate și complex încondeiate prin tot felul de tehnici străvechi cum ar fi cea a scufundării în diferite culori, după ce s-au realizat modele trasate cu ceară de albine. Unealta folosită se numește chisiță și arată ca un bețisor de lemn care are la capăt un fir de păr de porc.

Timișoara a fost primul oraș iluminat electric din Europa, în anul 1884.

Nicolae Constantin Paulescu a descoperit insulina, tratamentul pentru diabet.

 Primul român care a ajuns în spațiu se numește Dumitru Prunariu.

Hora este cel mai vechi şi cel mai răspândit dans popular românesc. Paşii sunt simpli, înainte şi înapoi, uneori combinaţi cu o mişcare laterală. Oamenii dansează în cerc, ținându-se de mână, în timp ce sunt acompaniați de țambal, acordeon, vioară, nai și alte instrumente muzicale.

 

FUN FACTS

În orașul Brașov se află Strada Sforii, una dintre cele mai înguste străduțe din Europa. Ea are aproximativ 80 metri lungime și se pare că era folosită acum mulți, mulți ani (sec. al XV-lea) pentru accesul mai ușor al echipelor de pompieri în caz de urgență. Mergi și viziteaz-o în următoarea ta oprire în Brașov!

România are o mulțime de bunătăți culinare pentru care e recunoscută: sărmăluțe împachetate în frunză de viță de vie, cozonac, mămăliguță, mititei pe grătar și chiar ardei umpluți. Mmmm…

În 2009, World Records Academy a declarat Luceafărul, poemul scris de poetul Mihai Eminescu, cel mai lung poem de dragoste din lume – 98 de strofe.

Ursul brun se simte foarte bine în pădurile din România. În Munții Apuseni există Peștera Urșilor pe care o poți vizita și tu. Ce vezi aici? Un număr mare de fosile, rămășițe ale ursului de peșteră, dispărut acum mii de ani. Știai că un urs poate consuma până la 10 kg de mâncare pe zi, iar cel mai mare urs brun găsit în România cântarea 480 kg, aproximativ cât o mașină mică?

 

PERSONALITĂȚI

România se mândrește și cu Români de poveste care au schimbat lumea. Nadia Comăneci este gimnasta care a atins perfecțiunea și a luat primul 10 din istoria gimnasticii.

George Enescu este unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii, violonist și dirijor, care a susținut sute de concerte pe cele mai mari scene ale lumii.

Henri Coandă a proiectat peste 10 tipuri de avioane și a inventat trenul de mare viteză.

Ion Creangă este scriitorul cu haz care povestește despre aventurile lui Nică.

Ștefan cel Mare este domnitorul care a condus Moldova aproape 50 de ani cu înțelepciune și curaj.

Te invităm să le afli povestea (audio sau în limba semnelor) AICI.  Fii atent la toate detaliile, cine știe când îți vor folosi la Quiz?!

 

 

FUN & PLAY:

Acum, hai să ne jucăm! Construiește-ți singur Coloana Infinitului, după sculptura artistului român Constantin Brâncuși. Desigur, nu la fel de înaltă precum cea din Târgu-Jiu (aproape 30 de metri), dar la fel de frumoasă. Desenează după forma de mai jos, decupează din hârtie elementele și lipește-le. Cum ți-a ieșit?

Ești gata să răspunzi la întrebări? Continuăm călătoria și testăm ce ai învățat!

 

 

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Povești în jurul lumii este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.

Politica de confidențialitate

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie în mâini sigure și toata experiența ta alături de Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture sa fie una excelentă.

Datele noastre de identificare sunt CIF: 39376222 cu sediul social in Aleea Botorani 2, Sector 5, București.

Website-ul (www.afostodata.net) are scopul de a facilita inregistrarea și managementul aplicatiilor pentru selectia și accesul beneficiarilor in cadrul programelor de ateliere online ale Asociatiei.

Datele tale colectate vor fi: nume/prenume și email.  

Prin prezenta vă informăm că vă dați consimțământul pentru utilizarea de către Asociația pentru Educatie Digitală Bigger Picture a datelor cu caracter personal menționate anterior, precum și a imaginilor / secvenţelor video (materialului filmat) / citatelor/ rapoartelor / statisticilor / precum și a altor materiale elaborate în cadrul proiectului mai sus menționat,  în scopuri legate de publicitate în orice fel de canale de comunicare (TV, internet, presă scrisă, Facebook, Instagram, site-uri etc.), precum și transmiterea către terți a acestor materiale, utilizarea acestora în scopuri publicitare și nu numai, atât pe teritoriul României precum și a altor state din Europa după cum este necesar, fără nicio altă autorizare din partea mea, fără nicio pretenție financiară și fără limitare în timp a utilizării acestora. 

De asemenea, vă dați consimțământul de a se folosi declaraţiile dvs. în mijloace scrise sau digitale, precum și film la TV, pe Internet (pagini web, reţele de socializare, YouTube etc.) sau transmiterea acestora către terți, utilizarea acestora în scopuri publicitare, atât pe teritoriul României precum și a altor state din Europa după cum este necesar, fără nicio pretenție financiară din partea Asociatiei pentru Educatie Digitala Bigger Picture fără nicio altă autorizare din partea mea și fără limitare în timp a folosirii acestora .

În plus, luati la cunostinţă faptul că, potrivit Legii nr. 677/2001, lege ce stă la baza reglementării atribuțiilor ANSPDCP, și Legii nr. 190/2018 privind protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulaţie a acestor date, va sunt garantate următoarele drepturi: dreptul la informare, dreptul de acces la date, dreptul de intervenţie asupra datelor, dreptul de a solicita ștergerea datelor, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale, dreptul de opoziţie, dreptul de a mă adresa justiției.

Pentru exercitarea acestor drepturi, puteţi trimite o cerere scrisă datată și semnată la adresa Aleea Botorani 2, bl. V80, Bucuresti.

Datele sunt protejate conform legislaţiei în vigoare pentru confidenţialitatea și securitatea prelucrării datelor și nu vor fi folosite in alte scopuri decat cele menționate anterior.

Povești în jurul lumii

 

Hai cu noi în jurul lumii, într-o călătorie virtuală fascinantă care se va transforma într-o aventură de neuitat! Alege una dintre țările de pe harta de mai sus! Un singur click te va duce în România, Italia, Rusia, China, Mexic, Australia, Germania, India, Egipt sau Brazilia.

Caută poveștile acestor țări pe site, descoperă o mulțime de informații interesante și apoi rezolvă un super Quiz! Mai vrei? Atunci te așteptăm și la joacă, la întâlnirile noastre online, miercuri de la ora 10.00.

Dacă dorești să participi, completează formularul de mai jos, iar noi trimitem către tine link-ul de conectare. Mulțumim!

Povești în jurul lumii este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow.