A fost odata in Carticica practica!

De fiecare data suntem extrem de recunoscatori celor care ne ajuta sa transmitem mesajul nostru mai departe. Acela ca povestile nu pot fi un lux pentru copiii hipoacuzici si ca trebuie sa le facem cunostinta tututor copiilor cu personajele de poveste si prin intermediul mijloacelor moderne! Multumim mult, Melnicu Roxana! 

Numai de bine

Numai de bine despre…A fost odată!

Emisiunea Numai de bine se difuzeaza duminica dimineata la ora 9.30 pe Antena 3. Am fost si noi acolo si am povestit despre proiectul si planurile noastre de viitor. Va mulțumim pentru invitație, Ela Craciun si Oana Portase! Sa auzim Numai de bine! 

Festivalul Iki Iki Matsuri

Storytelling japonez la Festivalul Iki Iki Matsuri

Konnichiwa! 🎎 Suntem mandri ca noua sesiune de storytelling mixt de la Festivalul Iki Iki Matsuri marca English Kids Academy si IHB este acum o dorinta implinita! Am citit si interpretat povesti japoneze de pe www.afostodata.net si am descoperit frumusetea dansului, poeziei si caligrafiei japoneze! Mai mult, de ieri avem noi prieteni de la Scoala Speciala Gimnaziala pentru Surzi Nr1. Bucuresti si Florea Barbu. Multumim Julia Nagy si LEna Lazar Dermengiu! Onorate de inivitatie Veronica Negru si Andrada Bărbulescu!

Storytelling cu 4dads la Goethe Institut

In luna aprilie 2019 am organizat la British Council primul eveniment de storytelling din Romania mixt. (copii ascultatori de povesti si copii cu probleme de auz). Povestea a continuat… si pe 29 mai 2019, la Goethe Institut cu Muzicantii din Bremen, iar povestitorii au fost simpaticii domni de la 4DADS si Lena Lazar Dermengiu (interpret LMG). Ceea ce a fost insa spectaculos in intalnirea de miercuri este faptul ca, elevii Scolii Speciale pentru Deficienti de Auz Sf. Maria ne-au pregatit o piesa de teatru pe care am aplaudat-o la scena deschisa.

Storytime

Povesti in realitate augmentata

Zilele acestea am descoperit o aplicatie care ne-a dat de gandit. Storytime este dezvoltata de Telekom si isi propune nici mai mult nici mai putin decat sa combine continutul virtual cu cel real. Si cum noi suntem cu ochii si urechile pe toate noutatile atunci cand vine vorba de povesti moderne, atunci am zis sa o punem la incercare. Pana la urma, important este sa ii facem pe copii sa iubeasca povestile, nu-i asa? Care sunt de fapt ingredientele succesului spunerii unei povesti? Evident, povestea in sine si talentul povestitorului. Presupunand ca povestea este deja una buna si foarte cunoscuta, ramane sub semnul intrebarii cel de-al doilea element: talentul zicerii. Si aici intervine Storytime: iti aduce o excelenta recuzita de personaje, dinti, urechi, ochelari, scufita si multe altele si iti moduleaza vocea sa semene cu cea a personajului.

Apoi, este foarte simpla. Te loghezi cu contul de Facebook sau direct cu numarul de telefon, iti adaugi copiii din lista de contacte si… suni! Si un intreg univers de poveste se deschide in fata ochilor celui mic: Cei trei purcelusi, Scufita Rosie si Ursul Pacalit de Vulpe, urmate in viitorul apropiat de multe altele. Iar apelul costa mai nimic: adica fix atatea date cate folosesti la un apel video pe Messenger sau WhatsApp. Si nu conteaza deloc ce telefon ai, ca e iOS sau Android, dupa cum nu conteaza in ce retea esti, iar aplicatia este complet gratuita, adica nu costa nimic s-o instalezi si nici nu are vreun fel de microtranzactii sau alte costuri ascunse. Dar sa revenim la povesti si sa adresam intrebarea cheie:

Cum ar fi să spunem că nu, poveștile nu mai sunt la modă? 🙂 Hai să încercăm, totuși. Să ne imaginăm că poveștile nu mai sunt ascultate de copii, spuse de părinți, scrise de autori! Cine ar fi eroii fantastici ai copiilor noștri? Personajele din desene animate și jocuri pe calculator? Sigur, nu e imposibil, dar te întreb: nu se bazează aceste personaje tot pe o poveste în care un autor și-a imaginat un șoricel simpatic cu pantaloni roșii, o fetiță cât un deget sau o vulpe șireată cu poftă de necăjit urși înfometați?

Ei bine, pentru că noi credem în povești și supereroi, ducem proiectul Afostodata mai departe. A fost un an cu o mulțime de peripeții, cu întâlniri neașteptate, cu oameni care au spus da proiectului nostru dintr-o suflare, cu multe emoții și prietenii. După acest an putem spune fără ezitare că poveștile nu sunt doar o modă, poveștile se scriu și rescriu permanent. Am observat cât de mult iubesc copiii texte scrise acum sute de ani și tot la fel texte scrise de autori contemporani. Citim des texte din literatura contemporană și, în căutările noastre, descoperim mereu povești neașteptat de frumoase. Si iata ca odata cu Storytime am descoperit ca nu suntem singurii care vor să aducă lectura aproape de copii, în moduri cât mai inventive.

Aceasta aplicație veselă și colorată merită incercata. StoryTime este o aplicatie interactiva si le ofera parintilor si copiilor o varianta moderna de conectare si apropiere atunci cand parintii sunt la distanta, fie ca lucreaza peste hotare, fie ca nu ajung la timp la ora de culcare a copilului sau pur si simplu vor sa se distreze impreuna cu cei mici. Povestitorul se transforma, cu ajutorul continutului virtual in personajele pe care le interpreteaza. La fel ca pe afostodata.net, poveștile sunt scurte, ca să îi încurajeze pe copii să caute la un moment dat textul original și să îl citească.

Și atunci te întrebăm… cum să renunțăm la povești, când sunt atât de multe variante in care te poti bucura de ele?

A fost odata…ca-n viata!

Am povestit cum se intampla lucrurile in care pui suflet si in care crezi. Despre limbajul semnelor si prima sesiune de storytelling mixt din Romania, la TVR 1 alaturi de Emma Zeicescu si Lena Lazar Dermengiu. Ca-n viata!

Reportajele Trinitas

In luna aprilie 2019 am organizat la British Council primul eveniment de storytelling din Romania mixt. (copii ascultatori de povesti si copii cu probleme de auz). Storytelling concomitent cu actrița Laura Cosoi și Lena Lazăr Dermengiu, interpret LMG. Jurnalista Irina Chriac a fost alaturi de noi si a construit o poveste tare sensibila pentru ascultatorii Radio Trinitas. Multumim! 

British Council

Storytelling cu Laura Cosoi la British Council

In luna aprilie 2019 am organizat la British Council primul eveniment de storytelling din Romania mixt. (copii ascultatori de povesti si copii cu probleme de auz). Storytelling concomitent cu actrița Laura Cosoi și Lena Lazăr Dermengiu, interpret LMG, și activități în grupuri mixte. Ideea este de a promova diversitatea si incluziunea, aducand impreuna copii cu sau fara probleme de auz pentru a se bucura impreuna de povesti.

A fost odata la Radio Romania Cultural

Am organizat la British Council primul eveniment de storytelling din Romania mixt. (copii ascultatori de povesti si copii cu probleme de auz). Ideea este de a promova diversitatea si incluziunea. Jurnalista Lidia Laic de la Radio Romania Cultural a fost alaturi de noi la aceasta prima sesiune si ne-a “premiat” cu un super reportaj. Multumim!