Scoala online pentru copiii cu dizabilitati

Izolarea are un impact puternic asupra copiilor cu dizabilități și îi afectează la nivel emoțional și comportamental. Contactul cu profesorii, prin intermediul unui ecran, nu este suficient, iar prezența părinților la orele online este, în multe cazuri, obligatorie. Ce soluții au găsit cadrele didactice pentru această perioadă în care școala se desfășoară online? Cum îi va afecta, pe termen lung, izolarea impusă de pandemia de coronavirus? La aceste întrebări a încercat să afle răspunsuri Dorina Călin. Multumim!

DOCUMENTAR: Școala online pentru copiii cu dizabilități: dificultăți, necesități, soluții

Visul lui Don Quijote - scurt metraj

Visul lui Don Quijote – scurt metraj

neCUVINTE – teatru pentru schimbare socială – este un proiect cultural de #incluziune prin care vrem să încurajăm și să susținem talentul copiilor de la Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria” din București. Visul lui Don Quijote a fost inițial gândit ca un spectacol de teatru gestual, dar în contextul pandemiei s-a transformat și într-un #scurtmetraj modern, așa că te invităm să faci parte din publicul nostru online. Un proiect realizat în colaborare cu Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti.

#Echipa:

Actori: Alex Minea, Bogdan Vasiliu, Ana Maria Surugiu, Marian Ciurlea și Maya Scarlat.

Regie & Scenariu: Eduard Adam & Cristina Gherasim

Imagine & Montaj: Dan Cadar

Sound Design: Răzvan Sound Design SRL

Concept: Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture – Măriuca Mihăilescu, Andra Cărbunaru și Flavia Dumitrescu

Making of neCUVINTE

Making of – neCUVINTE – Teatru pentru schimbare socială

Trupa de teatru gestual neCUVINTE este o trupa de adolescenti de la Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz ”Sfânta Maria” din București. Noi i-am invitat sa joace la evenimentele noastre si pentru ca era evident ca sunt foarte talentati, ne-am gandit la un proiect potrivit lor, un masterclass, o pregatire intensiva de 6 luni alaturi de un actor profesionist – Eduard Adam de la Teatrul National si de profesoara lor Cristina Girniceanu, care sa aiba drept rezultat o piesa de teatru gestual – Visul lui Don Quijote, jucata pe o scena adevarata in fata publicului. De fapt, o sansa de a produce teatru pentru surzi, dar si pentru publicul larg, bazata pe potentialul lor creativ. Un proiect cultural finantat de AFCN.

 

neCUVINTE la City Break

Ne-am început dimineața într-un #citybreak la Bucuresti FM alături de Adelina Tocitu. Multumim!

      City Break Bucuresti FM

 

GPS Cultural

În premieră la #GPSCultural, RRC

Am povestit despre premiera #neCUVINTE la emisiunea GPS Cultural. Mulțumim mult, Luana Pleșea!

 

      GPS Cultural

O premieră specială – teatru nonverbal hipoacuzici

Irina Chiriac a fost de la început până la sfârșit alături de noi în acest proiect. Mulțumim mult, vă invităm să ne ascultați emoțiile și bucuria acelei zile în care am reușit să jucăm pe scenă adevarată în fața publicului. Pe Irina o găsiți la Radio Trinitas sau pe blog.

      O premiera speciala- teatru nonverbal hipoacuzici
neCUVINTE

neCUVINTE sunt Matinali!

Două premiere într-o singură zi: prima apariție a trupei neCUVINTE la Televiziunea Națională și o repetiție pe scena Teatrului de Revistă Constantin Tănase de la Teatrul de Vară! Unele zile sunt de poveste! Vă mulțumim tuturor că ne încurajați și vă așteptăm în curând la spectacol! #cofinantatdeAFCN

Dincolo de Zid

Acesta nu este un reportaj despre statistici, despre câți copii și tineri fără auz sunt în România, care sunt șansele lor de a se adapta în societate, cât și cum îi ajută sistemul educațional să evolueze. Dați click pe linkul de mai jos și veți afla despre un proiect ce aduce o altă perspectivă unui grup de adolescenți, fără auz, care își împlinesc visul de a fi pe scenă. Irina Chiriac, atentă la proiectele noastre. #cofinantatdeAFCN

Dincolo de Zid-Trupa Necuvinte

      dincolo-de-zid-trupa-necuvinte
mijloc de învățământ

afostodata.net a devenit mijloc de învățământ omologat de Ministerul Educației și Cercetării pentru copiii cu deficiență de auz și văz

Deși trăim într-o societate digitală aflată în continuă schimbare, implementarea educației incluzive întâmpină greutăți din cauza lipsei de mijloace educaționale diverse.

afostodata.net, prin secțiunea Școala de Povești, răspunde acestei nevoi, fiind omologat ca mijloc de învățământ de Ministerul Educației și Cercetării. Astfel, platforma online a primit acordul pentru a fi utilizată în învățământul preuniversitar, pentru copii deficienți de auz și vedere, dar și în învățământul de masă.

Comisia de omologare a constatat că secțiunea Școala de Povești conține texte cu limbaj adaptat vârstei și capacității de înțelegere a copiilor de clasa a V-a, atât pentru cei cu deficiențe de auz, vedere, cât și pentru cei din sistemul de masă. Omologarea are nr. 25.894/I/12.03.2020, învățamânt special pentru Deficienți de Auz și 25.894/II/12.03.2020 pentru Deficienți de Vedere.

Școala de Povești este un proiect realizat cu sprijinul Fundației Orange prin programul de finanțare „Lumea prin culoare și sunet  2019”. Secțiunea curprinde texte literare de clasa a V-a atât în format audio, cât și în limba semnelor, dar și teste de evaluare a competențelor de înțelegere a mesajului scris/oral, într-o formă grafică atractivă.

„Suntem bucuroși că am primit această recunoaștere, mai ales că în România există atât de puține platforme cu conținut adaptat copiilor cu deficiență de auz sau de vedere. Acest lucru s-a văzut mai ales în această perioadă de pandemie când, în ciuda multitudinii de soluții on-line și de învățâmânt la distanță, pentru acești copii nu s-au conturat resurse educaționale care să le permită continuarea procesului de învățare acasă. Sperăm să fim un sprijin real pentru ei, pentru profesorii și părinții lor și să trecem în felul acesta mai ușor peste această încercare”, declară Măriuca Mihăilescu, manager de proiect.

„Felicităm echipa A fost odată pentru această importantă reușită. Alături de partenerii noștri ne continuăm misiunea și ne dorim ca această platformă să fie doar una dintre numeroasele resurse gratuite digitale ce face posibilă educația incluzivă în România”, spune Amalia Fodor, Director Fundația Orange.

De asemenea, platforma afostodata.net vine în sprijinul profesorilor și elevilor în vederea formării competențelor cheie și generale, specifice disciplinei Limba și literatura română, se poate utiliza și pentru istorie și consiliere profesională, reprezintă un instrument important pentru terapia educațională complexă și integrată și răspunde nevoilor educaționale ale TUTUROR elevilor în vederea formării competențelor-cheie și, în special, a competențelor de lectură, respectând principiul nediscriminării.

Conținutul poate fi accesat gratuit ca stream și ca download pentru a putea fi folosit în absența conexiunii la internet pe telefon, pe tableta sau pe PC. În plus, conținutul audio este disponibil și ca Podcast în iTunes și Spotify.

În România sunt înregistrate 23.000 de persoane cu deficiență de auz și cca. 9000 de persoane cu surdocecitate, combinație deficiențe văz și auz, cu diferite grade de manifestare. Dintre aceștia mai mult de 2000 sunt copii.

#HandWritingDay

Am fost astazi la emisiunea de pe TVR 1 Ca-n viata si am povestit de ce credem noi ca platforma noastra deschide o lume imaginara, dar indeajuns de reala incat sa tina o viata intreaga.

In direct cu viata

In direct cu viata

Tare ne-am bucurat sa mergem la emisiunea Lianei Stanciu de pe TVR 2, In direct cu viata. Am povestit acolo despre proiectul Romani de poveste si despre intalnirea emotionanta cu Alexandru Tomescu. Multumim!

 

Alexandru Tomescu

Români de poveste alături de violonistul Alexandru Tomescu

De 1 Decembrie am lansat proiectul Români de poveste la Muzeul Național George Enescu. A fost o întânire emoționantă în care Alexandru Tomescu ne-a cântat și ne-a citit povestea celui mai mare muzician român. O sărbătoare specială în care cel mai mare violonist român contemporan ne-a cântat pe două viori rare Paul Kaul care au aparținut chiar lui George Enescu.

Vă invităm si pe voi să descoperiți cele 5 povești audio și în limbajul semnelor pe afostodata.net.

Din nou la Itsy Bitsy!

Andra a povestit la Itsy Bitsy despre lansarea de 1 Decembrie de la Muzeul National George Enescu. Multumim din suflet, Marius Constantinescu si super team Itsy Bitsy!