Henri Coandă LSR

A fost odată un român de poveste, unul dintre cei mai mari inventatori ai secolului XX. Vreți să-i aflați povestea?

Henri Coandă s-a născut la București într-o casă mare unde se țineau baluri și petreceri. Pe când Henri avea 13 ani, tatăl îi spuse:

– Henri, de acum ești om mare, trebuie să iei o decizie importantă pentru viața ta. Ce vrei să faci mai departe? Să mergi la moșia bunicilor și să-i ajuți sau să devii militar, ca mine?

Henri iubea cărțile de aventură, cânta la violoncel și visa să zboare ca păsările, dar pentru că își adora tatăl a plecat la școala militară de la Iași. Aici avea cele mai mari note și era șef de clasă, dar mintea îi era mereu la fizică, tehnică și știință. Asa ca a plecat la Berlin, la Școala Politehnică, unde a aflat despre primul zbor din lume, cel al fraților Wright, dar și despre primul automobil construit. Henri a studiat mult. La 24 de ani avea 4 diplome de inginer. Pe vremea aceea, Parisul era raiul inventatorilor. Aici a construit un aeroplan cu aripi din lemn fără elice și cu motor reactor. Coandă a hotărât să-și încerce noul avion pe un aerodrom de lângă Paris, pilotându-l el însuși, deși nu mai zburase până atunci! Aparatul s-a ridicat aproape 1 minut în aer, dar, dintr-o dată, a luat foc, îndreptându-se cu viteză spre zidurile Parisului, fără să mai răspundă la comenzi. Apoi avionul a alunecat pe o aripă și buuum, a căzut la pământ, aruncându-l pe pilot la câțiva metri distanță de el.

– Ești bine? Să vină un doctor!

– Cred că și-a rupt o mână ….și ceva dinți… incredibil! A scăpat ca prin urechile acului!

Dar Henri nu-i asculta. Era mai fericit ca niciodată.

– Am zburat! Am zburat! Asta e esențial… și totuși… ce s-a întâmplat? De ce a ars avionul?

Abia peste 20 de ani, Coanda și-a răspuns la aceasta întrebare, în timp ce se juca cu o picătură de apă care venea pe robinet. Atunci a observat ca jetul de apă, în loc să se împrăștie, i se scurgea pe deget. Astazi literatura de specialitate numește Efectul Coanda tendința unui lichid de a sta lipit de o suprafață, iar medicina, aviația și o mulțime de alte științe folosesc observația inventatorului român.

După eșecul primului său zbor, Coandă a construit un al doilea avion, de data aceasta cu elice. Aparatul era atât de uimitor încât o companie britanică i-a oferit pe loc rolul de director.

– Sir, am fi onorați să veniți la Uzinele Bristol să construiți cele mai bune avioane cu elice din lume! Le-am putea numi chiar Bristol-Coandă!

Lucrurile s-au schimbat însă când a început Primul Razboi Mondial. Henri a lucrat pentru armata franceză. După război a inventat locuințele din materiale prefabricate ce puteau fi ridicate în doar 5 ore și a descoperit un nou material, betonul-lemn, care a fost folosit și la construirea Palatului Culturii din Iaşi. De asemenea, a făcut și un proiect care transforma apa de mare în apă numai bună de băut cu ajutorul energiei solare, plus un sistem de extragere a petrolului în largul mării. Deși poate nu vă vine sa credeți, Coanda este cel care a inventat farfuria zburătoare care decola și ateriza pe verticală și zbura cu viteză foarte mare – un aparat la care a lucrat vreme de 40 de ani.

Dupa o viață plină de descopeririri uimitoare, Henri Condă a revenit în România la 81 de ani, la fel de prietenos și creativ. Aici a propus un proiect revoluționar – Aerotubexpres – care permitea transportul de pasageri şi de marfă prin conducte, supra şi subterane cu 500 km/h! Din păcate, Coandă a încetat din viaţă la 86 de ani, înainte să-şi vadă acest ultim proiect pus în practică.

Românul de poveste Henri Coandă a schimbat istoria aviației și ne-a arătat că omul este capabil de multe lucruri mărețe. Oare cum ar fi arătat acum lumea dacă Henri Coandă nu și-ar fi urmat pasiunea?

 

 

O poveste bazată pe articole online și print, interviuri și documente din arhive publice.

Interpretare: Claudia Lungu

Un proiect finanțat prin StartONG