Ștefan cel Mare LSR

Știați că și poveștile adevărate încep cu a fost odată? Ei bine, a fost odată un român de poveste, unul dintre cei mai cunoscuți domnitori, omul care a condus Moldova aproape 50 de ani cu înțelepciune și curaj. Aceasta este povestea lui Ștefan cel Mare!

Ștefan al III-lea, numit în timpul domniei Ștefan cel Mare, a urcat pe tron la numai 24 de ani, hotărât să fie un domnitor drept si intelept. La acea vreme, Moldova era o tara mica, inconjurata de marile puteri ale vremii Regatele Ungariei si Poloniei, dar si de Imperiul Otoman. Tare grea era misiunea lui Stefan, pentru ca nu apara doar Moldova! Tarisoara lui era de fapt poarta de intrare in intreaga Europa.

La 10 ianuarie 1475, Suleiman Pașa a navalit cu o armata uriasa pentru acele vremuri, de peste o sută de mii de soldați. Avea sa se dea lupta cea mare de la Podul Inalt, undeva langa Vaslui. Stefan le-a intins o capcana: o mica parte din oastea lui s-a asezat in fata puhoiului turcesc, facandu-i sa creada ca aceea este intreaga armata. Apoi, voievodul i-a atacat din spate cu toate fortele pe care le avea. Din armata a lui Suleiman n-a mai ramas nimic si abia au scapat cativa cu fuga.

Se spune că după fiecare bătălie, domnitorul construia câte o mănăstire, prima fiind Putna, urmată de Mănăstirea Voroneț și Mănăstirea Neamț.

Odata, după o bătălie grea, Stefaan s-a oprit la casa Babei Vrâncioaia.

– Buna sa-ti fie inima voinice, cu ce pot sa te ajut? l-a întrebat femeia uitandu-se cu atentie la hainele strainului cusute cu aur.

– Fa bine, matusa si da-mi si mie ceva de mancare si lasa-ma sa ma odihnes ca tare sunt obosit! Baba il hrani si il lasa sa doarma.

Intelese ca strainul nu era altul decat Stefan-Voda, domnul Moldovei. Si fara sa stea pe ganduri porni la stana din vale sa-si anunte cei 7 feciori. Acestia adunara toti vitejii din acele locuri, si a doua zi venira inaintea lui Stefan. Și uite așa, cu ajutorul acelor oameni de rand, Ștefan i-a invins si de data aceasta pe turci. Iar ca mulțumire, domnitorul a semnat un act cu litere de aur, scris pe piele de vițel, în care îi dădea fiecărui băiat câte un munte din Vrancea, pe care s-au construit apoi șapte sate.

Dupa infrangerea zdrobitoare de la Podul Inalt, insusi Mohamed al II lea, cel mai mare sultan al turcilor, a venit in fruntea unei armate coplesitoare impotriva lui Stefan. Batalia de la Razboieni a fost grea. Stiti ca mai este numita si Valea Alba dupa nenumaratele oase care au acoperit campul de batalie? Moldovenii au luptat pe viata si pe moarte, dar Stefan a trebuit sa se retraga in cetatile Sucevei si Neamtului, pe care cu istetime si pricepere avusese grija sa le construiasca in timp.

Se spune ca Stefan a pus sa se faca un clopot mare, pe care l-a pus sus pe o stâncă, deasupra unei ape, pentru ca sunetul lui să cheme repede la luptă oamenii atunci când voia să strângă oștirile. După moartea lui Ștefan clopotul a crăpat și s-a prăbușit pe fundul ascuns al apei adânci.

Stefan cel Mare a murit la 71 de ani. A purtat 36 de batalii din care a pierdut doar doua. Mosternirea lui Stefan poate fi vazuta cu ochiul liber pe peretii albastri ai Voronetului si in maretia Putnei. Romanul de poveste Ștefan cel Mare și Sfânt este considerat pe buna dreptate cel mai important domnitor al acestui popor.

 

O poveste bazată pe articole online și print, interviuri și documente din arhive publice. 

Interpretare: Claudia Lungu

Un proiect finanțat prin StartONG