Români de poveste

Hai cu noi într-un atelier online în care povestim despre români excepționali și realizările lor! Colecția conține 5 povești audio și în limbaj mimico-gestual pe înțelesul copiilor, dar și fișe de lucru și quiz-uri interactive: Ion Creangă, George Enescu, Nadia Comăneci, Henri Coandă și Ștefan cel Mare.

Dacă dorești să participi, completează formularul de mai jos, iar noi trimitem către tine link-ul de conectare. Mulțumim!

Înscriere atelier online Români de poveste

Prin selectarea bifei de mai jos, sunt de acord cu Politica de Confidențialitate
Sunt de acord

Români de poveste este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow.

QUIZ Henri Coandă

Henri Marie Coandă este unul dintre cei mai mari inventatori ai secolului XX. El a proiectat peste 10 tipuri de avioane, fiind întotdeauna fascinat de „miracolul vântului”, pasiune care a stat la baza celor mai importante invenţii ale lumii. 

ȘTIAȚI CĂ?

Henri Coandă a inventat farfuria zburătoare și trenul de mare viteză.

De-a lungul vieții Henri Coandă a avut peste 250 de invenţii şi peste 700 de brevete din diverse domenii precum aeronautică, transporturi, industrie, medicină, biologie, protecţia mediului, construcții.

Coandă a fost atras și de artă, fiind bun prieten cu Brâncuşi. Se pare că inventatorul a realizat și câteva sculpturi despre care nu se știu prea multe detalii astăzi și totodată a cântat la violoncel.

SĂ ȚINEM MINTE!

În anul anul 1910 Henri Coandă a creat şi testat în aer primul avion cu reacţie din lume numit „Coandă 1910”.

Inventatorul a observat un fenomen care l-a făcut celebru în întreaga lume și care azi îi poartă numele. Efectul Coandă  este tendința unui lichid de a sta lipit de o suprafață. Coandă a observat acest efect în timp ce se juca cu o picătură de apă care venea pe robinet.

Cel mai mare aeroport din România se numește Aeroportul Internațional Henri Coandă și se află în Otopeni – București.

FUN FACTS

Încă din copilărie Henri era fascinat de vânt și zborul păsărilor. El voia să își construiască propria pasăre atunci când va crește mare.

Henri Coandă e autorul a numeroase invenții precum: prima sanie-automobil propulsată de un motor cu reacţie, primul tren aerodinamic, un material de construcţie numit beton-lemnul, folosit pentru decoraţiuni și multe altele.

La insistențele tatălui său, generalul Constantin Coandă, inventatorul a urmat școala militară și absolvit cu gradul de sergent major. Vi-l puteți imagina pe Henri Coandă în armată?

POVEȘTI

Ascultă / Vezi povestea lui Henri Coandă. Descoperă și poveștile altor oameni deosebiți și  cunoscuți în întrega lume în secțiunea Români de poveste.

 

 

 

 

 

Ai citit tot? Ești gata să răspunzi la întrebări?

 Testăm ce ai învățat?

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Români de poveste este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.

QUIZ Ion Creangă

Ion Creangă este unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți povestitori români. Nu numai copiii îi citesc poveștile, povestirile și Amintirile cu plăcere, ci și părinții și bunicii lor.

El s-a născut pe 1 martie 1837 la Humulești, locul pe care îl descrie cu nostalgie și bucurie în Amintiri din copilărie așa: Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!”

 

ȘTIAȚI CĂ?

  • Povestitorul Ion Creangă și scriitorul Mihai Eminescu au fost foarte buni prieteni?

Dacă vizitezi bojdeuca din Ţicău poți să vezi masa de lucru a lui Creangă, ochelarii, lampa și ceasul care i-au aparținut povestitorului?Ion Creangă a fost primul născut dintre cei opt copii ai familiei sale. Mama lui, Smaranda, și-a dorit întotdeauna ca fiul său cel mare să devină preot și de accea l-a încurajat să își îndrepte atenția spre teologie. Deși nu i-a plăcut niciodată, scriitorul a fost câțiva ani diacon.

SĂ ȚINEM MINTE!

În anul 1875 Ion Creangă îl cunoaşte pe Mihai Eminescu cu ajutorul căruia începe să publice constant poveşti şi povestiri în revista Convorbiri Literare. Printre cele mai cunoscute și îndrăgite povești se numără Punguța cu doi bani, Soacra cu trei nurori, Capra cu trei iezi, Dănilă Prepeleac, Fata babei și fata moșneagului, Ivan Turbincă.

Amintiri din copilărie este una dintre cele mai frumoase lucrări ale scriitorului Ion Creangă. Textul este scris la persoana I și relatează cu mult haz întâmplări din viața scriitorului, încă din copilărie. Deși s-a încercat adesea traducerea Amintirilor și în alte limbi, acest lucru este aproape imposibil din cauza numeroaselor expresii specific românești, regionalismelor și formulărilor populare atât de firesc integrate de scriitor în textul său.

Meseria pe care Creangă a iubit-o cel mai mult a fost cea de învățător, iar el a alcătuit unul dintre primele abecedare care a fost folosit în toate școlile din Moldova timp de mulți ani?

FUN FACTS

Lui Ion Creangă îi plăceau mult pisicile și le boteza cu nume de oameni: Bălănica, Titu, Todirică, Fița, chiar și Mărioara, după mătușa zgârcită din Humulești.  Multe dintre aceste nume se regăsesc și în textele scriitorului. Citește și descoperă personajele!

Scriitorului îi plăcea tare mult să mănânce tot felul de bunătăți moldovenești, exact ca și personajului său Flămânzilă. Se spune că nu se ridica de la masa până nu își potolea pofta de plăcinte poale în brâu, alivenci în smântână și o mulțime de alte preparate pe care le poți gusta și tu dacă ajungi în Moldova.

Lui Ion Creangă i se spunea învățătorul copiilor pentru că tare iubit era de elevii lui! Nu era un învățător obișnuit, îi plăcea să se joace cu cei mici și să boteze literele și numerele pentru a le ține minte mai ușor: G era ghebosu, M era crăcănatu, O era covrigu.

POVEȘTI

Ascultă / Vezi povestea lui Ion Creangă. Dacă te fascinează acest scriitor, descoperă două dintre poveștile scrise de acesta – Punguța cu doi bani  sau Pupăza din tei.  

Ai citit tot? Ești gata să răspunzi la întrebări?

 Testăm ce ai învățat?

START QUIZ!

Alege răspunsul / răspunsurile corecte și fă-l pe smiley să zâmbească!

Succes!

 

 

Români de poveste este un proiect finanțat de StartONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.